23 de novembre 2008

Diumenge 23, 19h. (Teatre Monumental)

Bajo Juárez. La ciudad devorando a sus hijas

(Mèxic, 2006)


Cartell

FITXA:

Direcció: Alejandra Sánchez i José Antonio Cordero

Guió: Alejandra Sánchezi José Antonio Cordero

Fotografia: Erica Licea

Muntatge: Alejandra Sánchezi José Antonio Cordero

So: Rogelio Villanueva

Música: Tareke Ortiz

Web: www.bajojuarez.com

Durada: 97 min

Format: 35 mm / color

SINOPSI:

Fotograma

La història de Bajo Juarez es construeix seguint la trajectòria de Norma, una de les nombroses mares que han perdut una filla en aquell territori.El film recull el seu itinerari just després del descobriment del cadàver de la seva filla, amb el dolor i la ràbia en estat pur.

Fotograma

Després ens mostra, uns anys més tard, la transformació d'aquesta dona en una de les activistes més importants de Chihuahua, una veu que s'ha deixat escoltar reclamant justícia davant la impunitat de les autoritats que es fan còmplices per comissió o omissió dels nombrosos feminicidis que es produeixen a la ciutat mexicana.

NOTES DE PRODUCCIÓ:

Ciudad Juárez és una ciutat que es troba al costat de la frontera amb els Estats Units que ha vist créixer la seva població de forma descontrolada a causa de "las maquilas", les fàbriques de les grans multinacionals nord-americanes, on diàriament arriben milers de dones per treballar i intentar subsistir. Però Ciudad Juárez sobretot s'ha fet tràgicament cèlebre a causa dels nombrosos feminicidis comesos els últims anys, que han fet que s'escriguin centenars d'articles i fins i tot sigui part central d'una de les novel·les més importants que s'han escrit els últims anys, 2666 de Roberto Bolaño.

El documental dividit en cinc capítols segueix tant el pelegrinatge dolorós de les famílies de les víctimes reclamant justícia com la passivitat de les autoritats i la denúncia d'acusacions falses que han portat a la presó innocents acusats dels assassinats, gent de baixos recursos econòmics igual que les noies assassinades, víctimes de les víctimes.

Des d’una òptica molt crítica amb les autoritats mexicanes, el documental, que es va rodar entre 2001 i 2005, intenta oferir en paraules de la mateixa directora més claredat davant d'un procés complexe, però amb un mapa criminal que senyala que hi estan implicats fins i tot alts grups de poder i funcionaris.

ELS DIRECTORS:

Els Directors

Alejandra Sánchez (Chihuahua, Mèxic 1973) ha treballat com a realitzadora per programes de televisió. Bajo Juarez és la seva opera prima i amb ella ha guanyat el premi al millor documental als festivals de Chicago Latino Film Festival (2007) i CINESUL (2008).

José Antonio Cordero (Aguascalientes, Mèxic, 1971) és director de teatre, videoartista i documentalista. L’any 2002 va dirigir el documental La cuarta casa, un retrato de Elena Garró.