05 de novembre 2005

Dissabte5: 20 Fingers. Un film condemnat públicament a l'Iran



20 fingers (20 angosht)
Mania Akbari, Iran, 2004
Dissabte 5, a les 10 de la nit

SINOPSI:
Set parelles iranianes (interpretades sempre pels mateixos actors) parlen de les seves relacions quasi sempre mentre viatgen en diferents mitjans de locomoció. Els homes representen a l’iranià tradicional mentre que les dones intenten trencar les convencions socials. Ells són presoners de la moralitat i de les formes mentre que elles parlen amb més llibertat. Són discussions d’enamorats però també crítiques a una religió que ofega.

NOTES SOBRE LA PRODUCCIÓ:
Mania Akbari va protagonitzar Ten, una de les pel•lícules més emblemàtiques del també iranià Abbas Kiarostami. Aquest film innovador presentava deu dones (tal i com el seu títol indica) mentre realitzaven diferents accions. Akbari va invertir l’experiència del rodatge amb Kiarostami a 20 Fingers, una pel•lícula que pretenia anar més lluny en l’anàlisi de la situació de la dona a l’Iran. En només 7 plans planteja diferents situacions possibles entre una parella que està interpretada únicament per dos actors que, al llarg de la cinta, van canviant els seus rols. Els temes tractats a les converses giren al voltant del poder, la debilitat de cada sexe, la independència, el conflicte i les relacions de parella. El resultat d’aquest experiment visual i argumental rodat en format digital és una dinàmica i revolucionària pel•lícula sobre la vida, un destacat exponent d’un cinema modern i trencador de tabús.
20 Fingers va ser presentada a la Mostra Internacional de Cinema de Venècia on va provocar una gran debat social. Mentre que al festival va aconseguir el premi a la Millor pel•lícula Digital, a Iran s’ha convertit en un film prohibit i oficialment condemnat per tractar sobre temes considerats il•legals.

DIRECTORA:
Mania Akbari (Teheran, Iran, 1974) va començar a treballar en el món del cinema l’any 2000. El seu primer projecte va ser com a directora de fotografia de la pel•lícula i, anys més tard, va protagonitzar Ten, un film d’Abbas Kiarostami que retratava deu dones diferents en 10 plans seqüència. Després va passar a la direcció de diferents documentals i vídeos d’art. 20 fingers és la seva òpera prima.

FITXA TÈCNICA:
Directora: Mania Akbari
Guió: Mania Akbari
Producció: Sherezad Media Internattonal
Intèrprets: Bijan Daneshmand, Mania Akbari
Fotografia: Toraj Aslani
Muntatge: Mania Akbari
Durada: 72 min
Links d’interès: http://broadcast.unhosting.com/film20fingers/index.php

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.