03 de novembre 2005

Dijous 3: L'esquive (Inauguració)




“La escurridiza” o “Cómo esquivar el amor” (L’esquive)
Abdellatif Kechiche, França, 2003
Dijous 3, a 2/4 de 10 de la nit

SINOPSI:
Abdelkrim, alias Krimo, viu en un suburbi dels afores de París. Un dia veu passar pel carrer a Lydia, recitant una obra de Marivaux i se n’enamora. Però, com fer per declarar el seu amor a Lydia sense trencar amb la imatge de noi dur que vol donar? Com fer que algú com ella es fixi en un noi com ell? La solució la trobarà en el seu amic Rachid, que li cedeix el paper d’Arlequin en la obra de Marivaux que s’assaja a l’escola i que interpreta Lydia per, amb l’ajuda de les paraules del clàssic pugui expressar allò que sent.

NOTES SOBRE LA PRODUCCIÓ:
Malgrat comptar ja amb una pel•lícula a les seves esquenes, el camí que va portar a Abdellatif Kechiche a la realització de L’Esquive no va ser gens senzill. Kechiche volia explicar una història que passés al suburbis de París però que no parlés de drogues, violència o matrimonis forçats. Creia que aquesta barris ja estaven prou estigmatitzats i el director volia donar la seva visió personal al que succeeix en ells.
El director va barrejar en el seu film dos móns que semblen antitètics: el del barri on viuen els immigrants i el del teatre clàssic francès. Marivaux, amb les seves històries que parlen de la complexitat del sentiments i que dóna molta importància als personatges del poble (patges, camperols, orfes...) va servir fidelment als propòsits del director.
L’esquive va ser la revelació de la cartellera francesa l’any passat. Sense promoció i només a través del boca-orella va passar d’exhibir-se de forma testimonial a molt poques sales a arrasar als premis Cèsar del 2005, desbancant a films més coneguts com Largo domingo de noviazgo i Los chicos del coro. Va guanyat els Cèsars al millor film, director, guió original i actriu revelació.

DIRECTOR:
Abdellatif Kechiche (Tunísia, 1960), va començar a treballar d’actor l’any 1984 al film Un thé à la menthe, d’Abdelkrim Bahloul, feina que encara realitza a l’actualitat. També ha fet de guionista en films com La graine et le mulet i La faute à Voltaire, que també va dirigir i que va guanyar el premi a la millor Òpera Prima a la Mostra de Venècia de l’any 2000. La escurridiza o cómo esquivar el amor és el seu segon film.

FITXA TÈCNICA:
Director: Abdellatif Kechiche
Producció: Jaques Ouaniche
Guió: Abdellatif Kechiche
Fotografia: Lubomir Bakchev
Muntatge: Ghalya Lacroix i Antonella Bevenja
Musica: Nicolas Washkowski
Intèrprets: Osman Elkharraz (Krimo), Sara Forestier (Lydia), Sabrina Ouzani (Frida), Nanou Benahmou (Nanou), Hafet Ben-Ahmed (Fathi), Aurélie Ganito (Magalie), Carole Franck (professor de francès)
Durada: 117 min.