09 de novembre 2005

Dimecres9: Primer



Primer
Shane Carruth, Estats Units, 2004
Dimecres 9, a 2/4 de 10 de la nit

SINOPSI:
La perifèria d’una ciutat qualsevol, plena de polígons industrials i fileres de cases idèntiques. En aquest indret, Abe i Aaron, dos enginyers, treballen per a una gran empresa. Però en el seu temps lliure es dediquen a fer experiments en un aparcament. Un dia, treballant en un nou invent, descobreixen accidentalment unes inesperades aplicacions de l’aparell, ja que els permet fer i tenir tot allò que desitgen. El primer repte que se’ls planteja és si aprofitar o no aquesta oportunitat. El segon, fer front a les seves conseqüències.

NOTES SOBRE LA PRODUCCIÓ:
Shane Carruth és el director, productor, guionista, compositor, editor i protagonista de Primer, una pel•lícula de ciència ficció força inusual rodada amb poquíssims mitjans –ha costat només 7.000 dòlars- i que ha sorprès per la seva atmosfera hipnòtica i minimalista. Carruth, que ambienta el film en el món de la enginyieria que ell mateix va abandonar per dedicar-se al cinema, es va inspirar llegint un llibre sobre grans descobriments: “em vaig adonar que els descobriments més importants es descarten al principi per considerar-se una conseqüència indirecta. Jo volia fer una història que s’assemblés més a la forma com realment es produeix la innovació”, explica el director.
Carruth també confesa haver-se fixat en films com Todos los hombres del presidente per construir l’estructura narrativa del guió, en la que els petits detalls es van desvetllant per crear una tensió creixent lluny d’efectismes i efectes digitals. La pel•lícula està rodada en super 16 mm i després passada a 35 mm, una decisió tècnica que justifica l’estil visual del film, al mateix temps senzill, contemporani, fred i deliveradament sobreexposat, amb el que el director ha volgut retre homenatge al cinema dels anys 70. A més, el film també destaca pel tractament del so, analògic i molt realista.
Primer va aconseguir el premi del Jurat al Festival de Sundance i els premis de millor pel•lícula i director als Spirit Awards.

DIRECTOR:
Shane Carruth (Carolina del Sud, Estats Units, 1974) és fill d’un sargent de les forces aèrees, per la qual cosa es va criar en diversos indrets de la geografia nordamericana. Llicenciat en Matemàtiques, va començar a treballar en el sector de la enginyieria però ho va deixar al cap de poc temps per dedicar-se al món del cinema. De formació autodidacta, Primer és la seva primera pel•lícula.

FITXA TÈCNICA:
Director: Shane Carruth
Guió: Shane Carruth
Producció: Shane Carruth
Fotografia: Shane Carruth, Anand Upadhyaya
Música: Shane Carruth
Intèrprets: Shane Carruth, David Sullivan, Anand Upadhyaya, Casey Gooden
Durada: 77 min
Links d’interès: http://primermovie.com/