11 de novembre 2005

Divendres11: El cielo gira (Aldeaseñor)



El cielo gira
Mercedes Álvarez, Espanya, 2004
Divendres 11, a 2/4 de 10 de la nit

SINOPSI:
A Aldeaseñor, un petit poble de Sòria, la població s’ha anat reduint en els últims anys. Avui només hi queden 14 habitants, que representen l’última generació d’un poble amb més de mil anys d’història. De moment, la vida continua, però ben aviat s’extingirà sense fer soroll i sense deixar cap més testimoni. Els veïns d’Aldeaseñor i el pintor Pello Azketa tenen una cosa en comú: al seu davant, les coses comencen a desaparèixer. Per a la narradora, Aldeaseñor suposa un retorn al seu origen i un intent de recuperar una imatge primera del món.

NOTES SOBRE LA PRODUCCIÓ:
El cielo gira és un documental sobre els últims dies d'Aldeaseñor, un petit poble de Sòria condemnat a desaparèixer per la progressiva marxa dels seus habitants. El film reconstrueix, a través del testimoni del pintor hiperrealista Pello Azketa (membre de l'Escuela de Pamplona, als anys setanta, i també natural d’Aldeaseñor), la història quotidiana d'aquest poble de Sòria i dels seus habitants.
Mercedes Àlvarez, alumna de José Luis Guerin i originària d'Aldeaseñor, ha volgut expressar en aquest film una "sensació hipnòtica del temps", segons les seves pròpies paraules. Entre el documental, el diari personal i la poesia, la realitzadora reflexiona a la seva òpera prima sobre l’inexorable pas del temps i les empentes que fan avançar la història: la personal, la d’una petita comunitat i la de tota la Mediterrània. El film estableix un paral•lelisme entre la situació dels veïns d’Aldeaseñor, el futur dels quals es dilueix i desapareix, i la pròpia circumstància de Pello Azketa, que pateix una malaltia que el deixa progressivament cec.
Álvarez va obtenir per aquest film el premi Tigre a la millor direcció novell film al Festival de Cinema de Rotterdam i el Gran Premi del 27è Festival Internacional de Cinéma de Réel celebrat a París.

DIRECTORA:
Mercedes Álvarez (Aldeaseñor, Sòria) va dirigir el curtmetratge titulat El viento africano el 1997, un any abans de participar al Master de Documental de Creació de la Universistat Pompeu Fabra de Barcelona. Fruit de la seva experiència en aquest màster i amb el suport del seu director, Jordi Balló, va impulsar el projecte d’El cielo gira. D’altra banda, Mercedes Álvarez també ha participat com a muntadora en la pel•lícula En construcción, de José Luis Guerín.

FITXA TÈCNICA:
Directora: Mercedes Álvarez
Guió: Mercedes Álvarez y Arturo Redín
Producció: José María Lara
Fotografia: Alberto Rodríguez
Muntatge: Sol López y Guadalupe Pérez.
Intèrprets: Antonino Martínez, Silvano García, José Fernández, Cirilo Fernández, Josefa García, Milagros Monje, Elías Álvarez, Crispina Lamata, Valentina García, Pello Azketa (el pintor).
Durada: 115 min.