08 de novembre 2005

Dimarts8: Buffalo Boy



Buffalo Boy (Mua Len Trau)
Minh Nguyen-vô, Vietnam-Bèlgica-Francia, 2003
Dimarts 8, a 2/4 de 10 de la nit

SINOPSI:
Durant els últims anys de l’ocupació francesa de Vietnam, a la regió arrossera de Cau-Mau, en Kim, un jove camperol, es veu obligat a treballar com a pastor de búfals. Així, Kim es farà càrrec dels dos exemplars dels seus pares, per poder tirar endavant la seva família durant l’estació de les pluges, moment en què les terres de la vall queden negades per l’aigua i els búfals s’han de traslladar a les pastures de les muntanyes.

NOTES SOBRE LA PRODUCCIÓ
Inspirat en uns contes de Son Nam, un dels escriptors vietnamites més importants, el film mostra la vida tradicional del Vietnam agrícola dels últims anys de l’ocupació francesa, al ritme marcat per l’estació de les pluges, oferint una reflexió ambivalent sobre aquesta realitat. El film destaca per la llum, els paisatges, els cels ennuvolats per l’estació de les pluges, però també per les escenes nocturnes on el director, mitjançant jocs de llums i ombres, aconsegueix mostrar amb major cruesa la dura vida del protagonista.
Buffalo Boy és una pel•lícula plena de simbolismes. Així, destaca el paper simbòlic de l’aigua, que a la cultura vietnamita té un doble significat: per un costat representa la vida, fertilitat i purificació, però per l’altre també porta implícita la destrucció i la mort. De la mateixa manera, la relació entre en Kim i el seu pare és ambivalent, ja que el jove li guarda respecte i reconeix el que li ha ensenyat, però també es revolta i rebutja les seves accions del passat. També la figura del búfal té una interpretació simbòlica ja que al sud del Vietnam està considerat la reencarnació d’una divinitat búdica, per la qual cosa la tasca dels vigilants dels búfals adquireix una dimensió sagrada indubtable.
Buffalo Boy va guanyar al 2004 els premis a la millor opera prima als festivals de Xicago i Locarno, i el premi a la millor pel·lícula al Festival de cinema de Amiens.

DIRECTOR:
Minh Nguyen-vô (Vietnam, 1959) va néixer durant la guerra d’independència i va créixer al petit cine que regentaven els seus pares. Va estudiar física a França i els EUA on després d’uns anys dedicats a la investigació va decidir començar a fer cine. Buffalo Boy és la seva primera pel·lícula llarga, després d’haver rodat, l’any 1999, el curtmetratge Crimson Wings.

FITXA TÈCNICA:
Director: Minh Nguyen-vô
Guió: Minh Nguyen-vô
Producció: Vincent Carnard
Fotografia: Yves Cape
Música: Tôn-Thât Tiêt
Intèrprets: Le The Lu (Kim), Nguyen Thi Kieu Trinh (Ban), Nguyen Huu Thanh (Dinh), Kra Zan Sram (Det), Truong Van Be (Haitich), Nguyen Anh Hoa (Hai).
Durada: 102 min.
Links d’interès: http://www.cineasie.com/Buffalo_Boys.html