10 de novembre 2005

Dijous10: Mur



Mur
Simone Bitton, França-Israel, 2004
Dijous 10, a 2/4 de 10 de la nit

SINOPSI:
Per defensar-se dels possibles atacs palestins, Israel ha començat a aixecar un mur que està destruint un dels paisatges de més interès històric del món. Aquest mur, alhora, tanca un poble i aïlla un altre. Al peu de la construcció, mentre es va tancant aquesta immensa presó, el documental recull declaracions, ja sigui en àrab o hebreu, de persones que desafien el discurs bèl•lic imperant i gosen obrir-se camí entre l’atordidor soroll dels bulldozers.

NOTES SOBRE LA PRODUCCIÓ:
Mur és una meditació cinematogràfica personal al voltant del penúltim incident en el conflicte entre Israel i Palestina, signat per una directora que prova d’esborrar les formes simbòliques de l’odi reivindicant la seva doble condició de jueva i d’àrab.
La construcció del mur de separació que divideix els dos pobles enfrontats es converteix en la línia física que ressegueix, amb llarguíssims tràvellings laterals, la càmera de Simone Bitton. La seva mirada respon inicialment a les formes del documental, però va més enllà fins a convertir-se en un sentit lament i una reflexió personal sobre l’odi, la separació, l’aïllament, la ràbia i, en definitiva, la tragèdia implícita en tot conflicte.
Bitton es converteix en la narradora pràcticament omnipresent d’aquest documental personal en el qual el drama polític i social contrasta amb l’enorme bellesa d’un paisatge mil•lenari destruït per l’odi. La realitzadora recull el testimoni de diverses persones que expressen els seus sentiments i impressions sobre la tràgica circumstància que els ha tocat viure.
La bellesa d’aquest històrics territoris i la humanitat dels seus habitants s’ofereixen a l’espectador com a darrer regal just abans de desaparèixer darrera del mur.
La pel•lícula va guanyar el Premi del Jurat a l’edició del Festival de Cinema de Sundance del 2005.

DIRECTORA:
Simone Bitton (Marroc, 1955) pertany a una família jueva que ha viscut tota la seva vida al Marroc. Llicenciada en cinema a l’IDHEC de París, ha realitzat nombrosos documentals per a la televisió des del 1981. Els temes que més l’interessen van des de la investigació històrica fins el retrat íntim d’escriptors, artistes i polítics coneguts, passant pels testimonis periodístics de primera mà que reflecteixin la complexitat de la Història i les cultures d’Orient Pròxim i el Nord d’Àfrica.

FITXA TÈCNICA:
Directora: Simone Bitton
Guió: Simone Bitton
Producció: Cine-Sud Productions, Arna Productions.
Fotografia: Jacques Bouquin
Música: Gilad Atzmon & the Orient House Ensemble.
Intèrprets: Anònims
Durada: 95 min.
Links d’interès: http://www.murlefilm.net/