04 de novembre 2005

Divendres4: CSA: Confederate States of America



“CSA: Confederate States of America”
Kevin Willmott, Estats Units, 2004
Divendres 4, a 2/4 de 10 de la nit

SINOPSI:
Fals documental que intenta explicar la història dels Estats Units a partir d’un present alternatiu en el que el Sud va sortir victoriós de la Guerra de Secessió i l’esclavitud encara és legal. El documental repassa la gran història de la nació confederada des de la victòria a la batalla de Gettysburg fins a la creació d’un poderós imperi tropical. La història està explicada per dos historiadors, un nordamericà blanc i un afrocanadenc, que comenten dècades de victòries i tragèdies, escàndols polítics i lluites racials i dels esforços per preservar l’esclavitud i els valors de preguerra en els temps moderns.

NOTES SOBRE LA PRODUCCIÓ:
Com hauria estat la història dels Estats Units si els confederats haguessin guanyat la Guerra de Secessió? Aquesta és la pregunta que el director Kevin Willmott intenta respondre, amb finíssima ironia, en aquest fals documental. Amparat per la productora d’Spike Lee, Willmott realitza un exercici de reconstrucció històrica que parteix de la pregunta "que hauria passat si…". Willmott presenta uns Estats Confederats on el Dixie és l’himne nacional, Canàda s’ha convertit en un país enemic i la nació ha adoptat el format d’imperi tropical, amb els esclaus com el pilar d’una societat on els republicans es fan dir demòcrates i els demòcrates s’han convertit en els ideòlegs de la "dreta" radical. Willmot aplica tots els elements propis del gènere documental en un irònic i punyent exercici de política ficció, en la que no costa llegir entre línies una crítica a algunes situacions que es viuen als Estats Units de George W. Bush. CSA destaca també per la seva deliverada estètica televisiva, on el fals documental sobre la grandesa dels Estats Confederats està integrada en un espai televisiu imaginari que s’interromp per donar pas a la publicitat. D’aquesta manera, l’espectador obté una sorprenent visió de la cultura americana a través de falsos programes de televisió, tràilers de pel•lícules i anuncis de productes quotidians en els que no costa trobar una esgarrifosa similitud amb la realitat actual.

DIRECTOR:
Kevin Willmott (Estats Units) és professor de cinematografia a la Universitat de Kansas, ha participat com a actor a diverses pel•lícules i ha rebut alguns guardons per la seva feina de guionista. La seva primera pel•lícula va ser un documental, Ninth Street, que ell mateix va produir l’any 1999.

FITXA TÈCNICA:
Director: Kevin Willmott
Guió: Kevin Willmott
Producció: Rick Cowan
Fotografia: Matthew Jacobson
Música: Kelly Werts
Muntatge: Sean Blake y David Gramly
Intèrprets: Evamarii Johnson (Barbara Johnson), Rupert Pate (Sherman Hoyle), Larry Peterson (Ambroise Fauntroy).
Durada: 91 min.
Links d’interès: www.csathemovie.com