25 de novembre 2007

Dia 8: Buda explotó por vergüenza




Buda explotó por vergüenza

Iran, 2007

DIUMENGE 25, A LES 19H.

FITXA:
Directora: Hana Makhmalbaf
Guió: Marziyeh Meshkini
Fotografia: Ostad Ali
Muntatge: Mastaneh Mohajer
Intèrprets: Nikbakht Noruz, Abdolali Hoseinali, Abbas Alijome
Durada: 81 minuts

SINOPSI:

Sota l’estàtua del Buda que van destruir els talibans encara viuen milers de famílies. Baktay, una nena afganesa de sis anys, és incitada a anar a l’escola per un nen veí, que llegeix en veu alta l’alfabet davant de la cova que és casa seva. De camí a l’escola, és assetjada per uns nens que juguen de forma cruel. Són el reflex de la societat tan violenta que els rodeja. Els nens pretenen lapidar Baktay, destruir-la com al Buda o disparar contra ella com van fer els americans en el laberint de les coves. Serà capaç Baktay de superar aquests obstacles per poder aprendre els alfabets en la seva llengua?.

NOTES DE PRODUCCIÓ:

La pel·lícula va obtenir el premi Especial del Jurat del Festival de Sant Sebastià de 2007, presidit per Paul Auster.

La família Makhmalbaf gairebé al complet participa de l’aventura d’aquesta pel·lícula. El pare de la directora, Abbas Kiarostami, ha format com a professor de cinema els seus fills. La mare firma el guió de la pel·lícula i el germà de Hana n’és el productor. Es tracta d’una producció quasi familiar i amb pocs mitjans, rodada a l’Afganistan. Va ser el 2001 quan els talibans van fer explotar les antigues estàtues gegantesques de Buda, i no han transcorregut ni sis anys, quan, en aquest 2007, Hana Makhmalbaf ha filmat aquesta senzilla i absolutament colpidora història que evidencia amb la seva narrativa essencial la veritable situació del país.

La pel·lícula és un cant d’esperança: la de tots, desitjant que l’Afganistan s’ompli de nens i nenes que, com la protagonista, es mantenen imbatibles i avancen siguin quines siguin les dificultats. I aquesta nena de sis anys en pateix moltes.


EL DIRECTOR:

Hana Makhmalbaf (Teheran, Iran, 1988) és una jove de poc més de divuit anys que pertany a una reconeguda família de cineastes (filla de Mohsen Makhmalbaf i germana de Samira Makhmalbaf). El seu primer curt, The Day my Aunt Was III, es va presentar al Festival de Locarno de 1997, quan Hana només tenia nou anys. Als catorze va realitzar el documental Joy of Madness, que tractava del rodatge de la pel·lícula de la seva germana At Five in the Afternoon, i als 15 anys va publicar el seu primer llibre de poesia, Visa for One Moment. Buda explotó por vergüenza és el seu primer llargmetratge de ficció.