17 de novembre 2007

Dia 3. Sessió doble: Lady Chatterley i Odette


















Lady Chatterley
França, 2006

DISSABTE 17, A LES 18H.

FITXA:
Director: Pascale Ferran
Producció: Maïa Films
Guió: P. Ferran, Pierre Trividic i R. Bohbot
Fotografia: Julien Hirsh
Muntatge: Mathilde Muyard i Yann Dedet
Musica: Beatrice Thiret
Intèrprets: Marina Hands (Lady Chatterley), Jean-Louis Coullo’h (Parking), Hippolyte Girardot (Clifford), Hélène Alexandridis (Mrs. Bolton), Hélène Fillières (Hilda)
Durada: 158 min
Format: 35mm

SINOPSI:

Constance Reid té 23 anys quan es casa amb un jove aristòcrata. Però després de la lluna de mel, la seva felicitat es veu truncada quan ell és enviat a la guerra de Flandes i torna invàlid. La parella es retira a les propietats rurals de l’aristòcrata, però Constance es veu atrapada en una casa de camp, allunyada de tots els seus amics i sola. Trobarà el consol en la figura del guardaboscos de la propietat, amb qui mantindrà una tòrrida aventura que la farà sentir de nou lliure.

NOTES DE PRODUCCIÓ:

L’adaptació de Lady Chatterley que signa Pascale Ferran es basa en el clàssic John Thomas and Lady Jane, publicat el 1927 i que correspon la segona de les tres versions que va fer D. H. Lawrence de la història de Lady Chatterley. La directora va triar aquesta entre les altres perquè, al seu parer, era la més moderna, ja que explicava els mecanismes amb què es forma una parella i el naixement de la intimitat entre dues persones. La directora també creia que en la tercera versió (la més coneguda i adaptada) hi havia una autocensura de l’autor davant la polèmica que podien suscitar les escenes eròtiques entre els amants.

Aquesta pel·lícula va néixer, en un principi, com un projecte fet exclusivament per al format televisiu, però la directora en va preparar una versió més curta per ser estrenada als cinemes. La seva qualitat l’ha portada per diferents festivals de cinema, on ha guanyat importants guardons, com els premis Cèsar a la millor pel·lícula, actriu, fotografia i guió, així com el premi a la millor actriu al festival de Tribeca, entre altres.

LA DIRECTORA:

Pascale Ferran (França 1960). Aquest és el seu tercer llargmetratge després de tres curts que la van donar a conèixer arreu del món. Com a directora de llargs va debutar l’any 94 amb Petits arrangements avec les morts. Tot seguit la va seguir L’àge des possibles i finalment, tretze anys més tard, presenta Lady Chatterley.


















Odette Toulemonde
(Odette: una comedia sobre la felicidad)
França, 2006

DISSABTE 17, 22H.

FITXA:
Director: Eric-Emmanuel Schmitt
Producció: Gaspard de Chavagnac
Guió: Eric-Emmanuel Schmitt
Fotografia Carlo Varini
Muntatge: Philippe Bourgueil
Musica: Nicola Piovani
Intèrprets: Catherine Frot (Odette Toulemonde), Albert Dupontel (Balthazar Balsan), Camille Japy (Nadine), Jaques Webber (Olaf Pims)
Durada: 100 min
Format: 35mm

SINOPSI:

Una empleada d’uns grans magatzems, vídua i amb uns fills que només li donen disgustos, viu feliç gràcies a l’ajuda dels llibres d’un escriptor. Aquest, per contra, viu amargat i enfonsat en escoltar una mala crítica de les seves obres i descobrir que el crític se’n va al llit amb la seva dona. La vida d’aquests dos personatges donarà un gir inesperat quan Odette entri en la vida de l’escriptor.

NOTES DE PRODUCCIÓ:

Odette és l’adaptació cinematogràfica d’un conte pertanyent al recull Odette Toulemonde y otras historias, del mateix director. Schmitt mai havia pensat a ser director però s’ho va plantejar quan va veure la insatisfacció que li produïen algunes de les adaptacions que s’havien fet dels seus llibres o obres de teatre. L’argument de la pel·lícula està basat en un fet real que li va succeir quan feia una gira com a escriptor. Segons explica, estava una mica deprimit i de mal humor, i mentre signava exemplars de les seves novel·les, una fan li va regalar una carta acompanyada d’un cor d’espuma. Schmitt va pensar que aquell regal era una horterada, però quan va arribar a l’hotel i va llegir la carta que l’acompanyava, les paraules de l’admiradora li van arribar al cor. D’aquí va néixer el personatge d’Odette. Per al paper de la protagonista es va triar Catherine Frot, una actriu amb una llarga trajectòria dins el cinema gal. Frot explica que una de les coses que més la van ajudar a entrar en el personatge van ser les classes de ball, perquè li feien visualitzar com era Odette i com “volava” sobre les coses.

EL DIRECTOR:

Eric-Emmanuel Schmitt (Lió 1860) és escriptor, director teatral i assagista. Odette Toulemonde és la seva primera experiència com a director cinematogràfic. Anteriorment havia escrit molts guions, entre els quals destaca el d’El señor Ibrahim y las flores del Corán, adaptació de la seva pròpia novel·la.