22 de novembre 2007

Dia 5: Aritmética emocional, de Paolo Barzman



Aritmética emocional
(Emotional arithmetic)
Canadà, 2007

DIJOUS 22, A LES 21:30H.

FITXA:
Director: Paolo Barzman
Guió: Jefferson Lewis; basat en una novela de Matt Cohen
Fotografia: Luc Montpellier
Muntatge: Arthur Tarnowski
Intèrprets: Susan Sarandon (Melanie Winters), Christopher Plummer (David Winters), Gabriel Byrne (Christopher Lewis), Roy Dupuis (Benjamin Winters), Max Von Sydow (Jakob Bronski), Dakota Goyo (Timmy Winters), Domini Blythe (Jane Radley), Kris Holden-Reid (Jakob de joven), Regan Jewitt (Melanie de joven), Alexandre Nachi (Christopher de joven).
Durada: 99 min, Color

SINOPSI:

1945. Jakob Bronski, un jove dissident presoner a Drancy, un camp de concentració nazi a París, decideix protegir dos nens, Melanie i Christopher. 40 anys després Melanie descobreix que Jakob segueix viu. Llavors el convida a viure al Canadà, però Jakob no arriba sol, porta Christopher amb ell. Melanie i Christopher hauran de reconèixer el poderós vincle que existeix entre tots dos. El passat explota al present en una tendra i inesperada història d’amor que canviarà les seves vides.

NOTES DE PRODUCCIÓ:

La segona pel·lícula del director Paolo Barzman és una història colpidora que planteja preguntes difícils en situacions difícils: hi ha ferides que no es tanquen mai? Fins a quin punt coneixem una altra persona, incloent-hi la nostra parella sentimental? Realment entenem les relacions que han nascut del sofriment i de l’horror que no hem conegut? El film ens explica una història de redempció, cicatrització i reconciliació que sorgeix a partir d’una reunió de tres supervivents de Drancy. Susan Sarandon transmet el subtil i delicat equilibri entre la força i la vulnerabilitat de Melanie, la seva generositat i la seva difícil coexistència amb les ferides emocionals. Per la seva banda, l’actor irlandès Gabriel Byrne retrata amb mestria la lluita silenciosa de Christopher per relacionar-se amb els altres i l’amor que sent per Melanie. La imponent estatura de Max Von Sydow, el seu aspecte fort i la seva veu profunda el fan perfectament creïble com a “supervivent” dels camps nazis. La seva dignitat, humanitat i entrega encara continuen intactes.

EL DIRECTOR:

Paolo Barzman (Montreal, 1957). Ha treballat sobretot en televisió com a guionista i realitzador de nombrosos telefilms i sèries com 15 Love, Cazatesoros o Reina de espadas. Els seus pares eren els coneguts guionistes Ben i Norma Barzman. En 1992 va escriure i dirigir el seu primer llarg, Time is Money, amb Max von Sydow i Martin Landau.