06 de novembre 2005

Diumenge6 -Primera Sessió: Struggle



Struggle
Ruth Mader, Àustria, 2004
Diumenge 6, a les 6 de la tarda

SINOPSI:
Una immigrant il·legal polonesa i la seva filla petita malviuen amb els diners que la dona guanya fent treballs ocasionals. El film es desenvolupa en els llocs de treballs: camps de maduixes, fàbriques, oficines i cotxes. La vida d’aquesta dona fa un tomb quan es creua per atzar amb un trist agent immobiliari vienès.

NOTES SOBRE LA PRODUCCIÓ:
A la mateixa Àustria que retraten Elfriede Jelinek i Michael Haneke, una immigrant i la seva filla lluiten per guanyar-se la vida i substistir fent feines que a ningú agrada saber que existeixen. Al mateix temps, un vienès divorciat busca desesperadament el contacte humà per sortir de la soledat que l'asfixia i el condemna. Aquests dos personatges són la cara i la creu d'una mateixa moneda, la de la desesperació i la lluita.
Ruth Mader explica que per fer aquest film es va inspirar inicialment en els temporers que arriben a Àustria procedents de l’Europa de l’Est. La pel•lícula té lloc prop de la frontera oriental de la Unió Europea, que representa, per aquesta directora, la “frontera entre la riquesa i la pobresa, entre dos sistemes socioeconòmics en un món globalitzat”. La intenció de Mader era, en les seves pròpies paraules, oferir una “detallada, precisa i autèntica descripció de la naturalesa del treball”, però al mateix temps, abordar el tema de la lluita en general: la lluita per la vida, per la existència, per la dignitat.
En menys d'una hora i mitja, amb poc més de tres diàlegs, amb llarguíssimes i angoixants seqüències sobre l'alienació i la desesperació que amenaça la societat contemporània, Struggle ofereix un auster, cru i colpidor retrat sobre l’instint humà més bàsic, el de supervivència.

DIRECTORA:
Ruth Mader (Viena, 1974) va estudiar direcció a l’Acadèmia de Cinema de Viena. Posteriorment va treballar com a ajudant de direcció i directora de càsting a diversos llargmetratges i anuncis publicitaris. El 1999 s’estrena a la direcció amb un curtmetratge, Gfrasta, que va obtenir el premi Max Ophüls del Festival de Cinema de Saarbrücken. El seu segon curt, Null defizit, es va projectar al festival de Cannes del 2001. Struggle és el seu primer llargmetratge.

FITXA TÈCNICA:
Directora: Ruth Mader
Guió: Ruth Mader, Martin Leidenfrost y Barbara Albert
Producció: Ruth Mader
Fotografia: Bernhard Keller
Muntatge: Niki Mossböck
Intèrprets: Aleksandra Justa (Ewa), Gottfried Breitfuss (Roland), Margit Wrobel (Doctora), Martin Brambach (Martin).
Durada: 74 min.