13 de novembre 2005

Diumenge13: Iluminados por el fuego (CLAUSURA)



Iluminados por el fuego
Tristán Bauer, Argentina, 2004
Diumenge 23, a les 7 de la tarda
SINOPSI
Un excombatent de la Guerra de les Malvines intenta suïcidar-se. La seva esposa crida a Esteban, amic i vell company de la guerra que s’ha convertit en periodista. El retrobament, vint anys més tard, farà recordar al protagonista els dies dramàtics viscuts a les illes, quan ell i els seus companys estaven cercats per l’enemic, i amenaçats pel fred, la gana i la por.

NOTES SOBRE LA PRODUCCIÓ
La pel•lícula està centrada en la guerra de les Malvines que va perdre Argentina davant Gran Bretanya l’any 1982, i que va accelerar la caiguda de la dictadura militar del país sudamericà marcant tota una generació d’argentins. Inspirada en la novel•la del mateix títol d’Edgardo Esteban -que va combatre a la Guerra de les Malvines- i Gustavo Romero Borri, Iluminados por el fuego ha estat un èxit de taquilla a Argentina.
La cinta, rodada en format digital, es va poder filmar a les illes Malvines gràcies a un permís especial del govern britànic. La pel•lícula mostra no solament els patiments propis de la guerra, el fred, la gana i el maltractament dels comandaments militars sinó també les històries d’amistat i companyerisme dels protagonistes. Des de el punt de vista d’Esteban, la pel•lícula posa en evidència la lenta i gradual immersió de la mort en la vida d’uns nois de tans sols 18 anys obligats a combatre. Iluminados por el fuego ha guanyat el Premi Especial del Jurat al Festival de Sant Sebastià de 2005. L’any anterior ja va participar en el mateix certamen aconseguint el premi Cine en construcción, una secció que atorga diners a pel•lícules inacabades per tal que puguin arribar a les sales comercials.

DIRECTOR
Tristán Bauer (Argentina) va estudiar al Centro Experimental del Instituto Nacional de Cinematografía de Argentina. Ha dirigit curtmetratges, documentals i programes per a televisió a Argentina. La seva primera pel•lícula va ser Después de la tormenta, amb la que va aconseguir el premi per a nous realitzadors al Festival de Sant Sebastià. Iluminados por el fuego és la seva segona pel•lícula.

FITXA TÈCNICA
Director: Tristán Bauer
Guió: Miguel Bonasso, Tristán Bauer, Edgardo Esteban, Gustavo Romero Borri
Productor: Carlos Ruta
Fotografia: Javier Juliá
Música: Federico Bonasso
Muntatge: Alejandro Brodersohn
Intèrprets: Gastón Pauls, Virginia Innocenti, Pablo Ribba, César Albarracín, Víctor Hugo Carrizo, Arturo Bonín, Juan Leyrado, Marcelo Chaparro, Tony Lestingi.
Durada: 100’
Links d’interès: http://www.iluminadosporelfuego.com/apertura_flash.php