05 de novembre 2007

Ja tenim la XXIX Mostra de Cinema de Nous Realitzadors a punt

La XXIX Mostra de Cinema dedica un cicle a les pel·lícules que aborden conflictes polítics i socials

La majoria de films han format part de la secció oficial dels festivals de cinema més importants

El president del Patronat Municipal de Cultura, Sergi Penedès, ha presentat avui el programa de la XXIX edició de la Mostra de Cinema de Nous Realitzadors i l'XI Mostra de Curtmetratges de Mataró que se celebraran entre els dies 15 i 25 de novembre al Teatre Monumental. El programa inclou també diverses activitats paral·leles que tindran lloc a Can Xalant i a la Llibreria Robafaves.

El certamen consolida en aquesta edició la seva especialització i es reafirma en la voluntat de donar a conèixer nous realitzadors i cinematografies emergents. La programació està integrada tant per òperes primes com per segones i terceres pel·lícules de directors poc coneguts i de diferents nacionalitats. Es podran veure 10 llargmetratges dels quals vuit són inèdits o projectats en rigorosa preestrena (excepte "Odette" i "Diario Argentino"). D'aquesta manera es vol donar sortida a títols internacionals amb poca difusió en les sales comercials.

La programació de la XXIX Mostra de Cinema dóna continuïtat als cicles de les darreres edicions, (cinema oriental, cinema dirigit per dones i cinema de l'Europa de l'Est). La pel·lícula coreana "Desert Dream" representa l'aposta pel cinema oriental, mentre que "4 meses 3 semanas 2 días" constata la bona salut del cinema de l'Europa de l'Est. La Mostra també dóna rellevància al cinema dirigit per dones projectant fins a quatre films de mirada femenina "Diario Argentino", "Buda explotó por vergüenza", "Talk to me" i "Lady Chatterley".

La inauguració de la Mostra serà el proper dijous dia 15 de novembre, amb la preestrena de la pel·lícula romanesa "4 meses 3 semanas 2 días" ", guardonada al recent festival de Cannes i presentada amb gran èxit al Festival de San Sebastián. A més, també es projectaran la producció francesa "Lady Chatterley" de Pascale Ferran, la francobelga "Odette" d'Eric Emmanuel Schmitt, la sudcoreana "Desert Dream" de Zhang Lu; l'espanyola "Lucio" de J. M. Goenaga i Aitor Arregui, i la coproducció europea "Irina Palm" de Sam Garbarski.

Noves visions per a vells conflictes

En aquesta edició destaca un minicicle integrat per pel·lícules que aborden conflictes polítics i socials històrics des de noves òptiques: "Vells conflictes / Noves visions". Aquest mini cicle està format per cinc pel·lícules procedents de diversos països i que parlen sobre conflictes històrics que van des de la discriminació racial als Estats Units dels anys seixanta fins al nazisme, passant per la dictadura comunista a l'Europa de l'Est, els canvis polítics a l'Argentina o les conseqüències de la invasió d'Afganistan.

Els títols que formen part d'aquest minicicle són la romanesa "4 meses 3 semanas 2 días", de Cristian Mungiu; "Talk to me", de Kasi Lemons; "Aritmética emocional", de Paolo Barzman; i "Buda explotó por vergüenza", de Hana Makhmalbaf. El cicle es completa amb la projecció de "Diario Argentino", el primer llargmetratge de la cineasta argentina afincada a Mataró Lupe Pérez García.

XI Mostra de Curtmetratges

Entre el 15 i el 25 de novembre també tindrà lloc l'XI Mostra de Curtmetratges de Mataró. En aquesta edició s'han rebut un total de 84 curts, dels quals se n'han triat 9 finalistes que es projectaran just abans del llargmetratge en cada sessió (excepte la de diumenge 25). Aquests finalistes optaran a un primer i un segon premi del jurat i al Premi del públic, que s'atorgarà per votació popular durant els dies que duri la Mostra.

Enguany, com a novetat, es farà una sessió especial on es projectaran tots els curtmetratges finalistes a l'Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPMt) el diumenge 25 al matí. Els curtmetratges també es podran veure per Televisió de Mataró i al vestíbul del Teatre Monumental els dies que dura la Mostra. Els curtmetratges guardonats es projectaran de nou el dia 25 de novembre, després de la sessió de clausura.

Activitats complementàries

Durant la mostra, Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró i la Llibreria Robafaves seran escenari de diverses activitats paral·leles. A Can Xalant tindrà lloc, dimarts 20 a les 19.30 h, una conferència del cineasta mataroní Josep Lluís Comerón i el dijous 29 a les 19.30 h la presentació de diverses produccions del col·lectiu mataroní Mapasonor.

El dimecres 21 a les 19 h, a la Llibreria Robafaves, es presentaran tres llibres de l'editorial RobinBook: "Películas clave del Western", de Quim Casas; "Películas clave del cine de terror moderno", de Desirée De Fez i "Películas clave del cine de ciencia ficción", de Sergi Sánchez. L'acte comptarà amb la presència dels autors.

Al mateix Teatre Monumental s'iniciarà per primer cop l'activitat "Parlem de la pel·lícula", una tertúlia amb cafè de presentació de cada sessió, a càrrec dels membres de la Comissió de la XXIX Mostra de Cinema de Nous Realitzadors. La tertúlia començarà mitja hora abans de l'inici de cada pel·lícula, al vestíbul del Teatre Monumental. Al mateix vestíbul es podran veure els curtmetratges a concurs i el dispositiu per emetre el vot del públic al millor curtmetratge.

També s'han programat dues sessions especials per a les escoles: el dilluns 19 es podrà veure la pel·lícula "El viaje del emperador" de Luc Jacquet per als alumnes de primària, i el dimecres 20 de novembre la pel·lícula que es projectarà és "Esto es ritmo", de Thomas Grube i Enrique Sánchez Lansch, dirigida a alumnes de secundària i batxillerat. Aquest film recull el primer gran projecte pedagògic de l'Orquestra Filharmònica de Berlín dirigida per Simon Ratlle. Es tracta d'una experiència d'educació musical amb 250 joves, aliens fins aleshores a la música clàssica i que després d'un intens aprenentatge al costat del coreògraf Royston Maldoom aconsegueixen ballar "La consagració de la Primavera" d'Igor Stravinsky.


Abonaments de la mostra

Cada sessió de la mostra val 5.20 € (4,20 € si es té els carnets blau, d'estudiants, de la Xarxa de biblioteques públiques o de l'Aula de Teatre). I també es poden comprar abonaments per a 5 pel·lícules a un preu de 17.50 €. Els abonaments es poden adquirir a la taquilla del Teatre Monumental o al Patronat Municipal de Cultura (carrer de Sant Josep, 9) de dimecres a divendres de 18 a 20 h.

1 comentari:

Grupo Robinbook ha dit...

¡Hola!

Aquí os pongo el enlace al canal de Youtube donde podréis ver los distintos vídeos que hemos hecho de los libros sobre las películas clave (de distintos géneros): http://es.youtube.com/user/EdicionesRobinbook
A ver que os parecen...

Os dejo también la dirección de nuestro blog (http://grupo-robinbook.blogspot.com/) desde donde podréis entrar a las diferentes webs de la editorial.

UN SALUDO!