18 de novembre 2007

Dia 4: Desert dream, de Zhang Lu


Desert Dream (Hyazgar)
Corea del Sud, 2006

DIUMENGE 18, a les 21 hores.

FITXA:
Director: Zhang Lu
Guió: Zhang Lu
Fotografia: Sung-tai Kim
Muntatge: Hyun-joo Kim
Intèrprets: Bakchul (Badumsurung), Bat-Ulzii (Hangai Osor) Bat-Ulzii (Hungai) Bayasgalan (Sarnai), Shin Dong-ho (Chang-ho) Enkhtuul (Oyona)
Durada: 123 min, Color

SINOPSI:

Una dona coreana emigra a la Xina amb el seu fill. Però en comptes de desplaçar-se fins a una gran ciutat per buscar feina, farà el camí contrari a milers d’immigrants i s’instal·laran a un poble perdut entre la Xina i Mongòlia, un lloc progressivament abandonat pels seus habitants, farts de lluitar contra les inclemències meteorològiques i la progressiva desertització del paisatge. La desesperació s’apodera dels pocs residents quan Hungai, el líder del poble, proposa plantar arbres joves per frenar l’avanç del desert.

NOTES DE PRODUCCIÓ:

Com en les seves pel·lícules anteriors, Zhang Lu, que forma part de la minoria coreana que viu a la Xina, torna a abordar el drama de la immigració i la incomunicació que es deriva del xoc cultural. Ho fa amb un film ambientat a Mongòlia, en un espai on els seus habitants gairebé no parlen i es comuniquen més a través de la mirada i dels gestos que amb les paraules. Es tracta d’un film ple d’humanitat i poesia, subtil i minimalista, que obliga a llegir entre línies.

El títol original del film, Hyazgar, fa referència a un terme mongol que defineix la frontera, el límit que separa l’oasi del desert. Precisament el director explica que no ha volgut centrar-se en la immensitat i l’aïllament situant els seus personatges enmig del desert, sinó que s’ha fixat en tot allò que envolta la frontera.

La pel·lícula també permet extreure un missatge ecologista, ja que mostra com el desert està envaint la natura i com la desertització augmenta cada any. Aquest fenomen ha portat molta gent a optar per la immigració, però encara hi ha qui prefereix quedar-se al seu lloc d’origen. El film reflecteix aquesta lluita per naturalitzar la terra envaïda pel desert.

Desert Dream va inaugurar la passada edició del Festival de Cinema Asiàtic de Barcelona (BAFF).

EL DIRECTOR:

Zhang Lu (Guilin, Xina, 1962), xinès d’ascendència coreana, va escriure diverses novel·les abans d’estrenar-se com a director de cinema amb Tang Poetry. La seva segona pel·lícula, Grain in ear, que va guanyar el Durió d’Or al Baff del 2006 i es va projectar a la Mostra de Cinema de Mataró, l’ha convertit en un dels principals representants de la sisena generació de directors xinesos, al costat de Jia Zhangke i Wang Chao.