10 de novembre 2006

Programa doble: càmeres espies i Europa oculta (11/11/2006)

Teatre Monumental: 11/11/2006 a les 18:00



Red road
Dinamarca - Regne Unit 2006

FITXA TÈCNICA:
Director: Andrea Arnold


Producció: Carrie Comerford
Guió: Andrea Arnold
Fotografia:Robbie Ryan
Muntatge: Nicolas Chaudeurge

INTÈRPRETS: Katie Dickie (Jackie), Natalie Press (April), Martin Comptston (Stevie), Tony Currant (Clyde)

113 min. Format Digital

SINOPSI:
Jackie treballa com a operadora de televisió i passa la major part del seu temps veient com transcorre la vida de la gent que té sota la seva supervisió al circuit tancat de televisió que ella controla. Un dia el seu petit món trontolla quan veu aparèixer en una d’aquestes cintes un home a qui mai hauria pensat que tornaria a veure.

NOTES DE PRODUCCIÓ:
Red Road parteix d’un projecte anomenat The avdvance party i capitanejat per Lars Von Trier i la productora Sygma que busca donar a conéixer nous i prometedors directors. La idea és fer tres pel•lícules amb unes regles molt estrictes: s’han de rodar en format digital, han de comptar amb els mateixos nou personatges, s’han de rodar durant sis setmanes a Glasgow però adaptant l’espai a les diferents procedències dels personatges i han d’estar interpretades pels mateixos actors. La creació d’aquests personatges va anar a càrrec del director danès Lone Scherfig, autor de Italiano para principiantes i el guionista Anders Tomas Jensen. Per a la realització de Red Road, Andrea Arnold va participar l’any 2005 en el Sundace Screenwriters Lab, on va rebre assessorament d’experts per tal de portar a terme la seva pel•lícula.
Red Road ha estat guardonada amb el Gran Premi del Jurat a la darrera edició del Festival de Cinema de Cannes

LA DIRECTORA:
Aquest és el primer film dirigit per Andrea Arnold. Anteriorment havia destacat com a directora de curts amb les seves creacions Milk, Guardonada al festival de Cannes, Dog i Wasp, que va obtenir un Óscar de l’acadèmia l’any passat.


Teatre Monumental: 11/11/2006 a les 22:00
A més es farà l'entrega als millors curtmetratges.



El secreto de Esma (Grbavica)
Bòsnia-Herzegovina, Àustria, Alemanya, Croàcia, 2006

FITXA:
Director: Jasmila Zbanic
Guió: Jasmila Zbanic
Fotografia: Christine A. Maier
Muntatge: Niki Mossböck
Intèrprets: Mirjana Karanovic (Esma), Luna Mijovic (Sara), Leon Lucev (Pelda), Kenan Catic (Samir), Jasna Ornela Berry (Samir), Dejan Acimovic (Cenga), Bogdan Diklic (Saran ), Emir Hadzihafizbegovic (Puska)
90 min. Color

SINOPSI:
Esma és la mare de Sara, una nena de dotze anys. Les dues viuen al barri Grbavica de Sarajevo, una zona que encara no ha recuperat la normalitat després de la Guerra dels Balcans. Esma es veu obligada a treballar com a cambrera en una discoteca per poder sobreviure, però la feina la manté allunyada de la seva filla. La relació d’Esma amb Sara fa un gir important quan la nena li demana a la seva mare un certificat de defunció del seu pare, al que considera un heroi de guerra. Esma traurà llavors a la llum un terrible secret.

NOTES DE PRODUCCIÓ:
La directora Jasmila Zbanic va viure la Guerra dels Balcans quan només era una adolescent. Ella mateixa recorda que en aquella època “el que més m'interessava llavors com adolescent era parlar i somiar amb el sexe com la culminació de l'amor”. L’any 1992 tot va canviar. “Em vaig adonar que vivia enmig d'una guerra en la qual s'usava el sexe com estratègia per a humiliar a les dones i destruir a un grup ètnic. Vint mil dones van ser violades sistemàticament a Bòsnia durant la guerra. Vivia a cent metres del front i el que més m'espantava era això. La violació i les seves conseqüències es van convertir en una obsessió per a mi. Llegia tot el que trobava sobre el tema, però encara no sabia per quin ho feia ni el que volia fer. Quan vaig donar a llum al meu fill, que va ser fruit de l'amor, ho vaig entendre. Em vaig preguntar com afectaria emocionalment a una dona tenir un fill concebut en l'odi. Llavors vaig saber el que volia de Grbavica i vaig començar a escriure entre biberó i biberó”, relata. Grbavica va guanyar l’Ós d’Or a l’edició del 2006 del Festival de Cinema de Berlín.

DIRECTORA:
Jasmila Zbanic (Sarajevo, 1974) és llicenciada en direcció teatral i cinematogràfica a l’Acadèmia d’Arts Dramàtiques. Abans de fer cinema, on ha dirigit diversos curts i documentals, va treballar de marionetista al Teatre Bread and Puppet de Vermont. Grbavica és la seva primera pel•lícula.