20 de gener 2009

La Mostra de Cinema de Mataró ja va recolzar El cant dels ocells distingida ara amb 3 premis Gaudí


Un cop més la Mostra de Cinema de Nous Realitzadors al costat del cinema que val la pena. A la passada edició vam incloure dues pel·lícules catalanes de nova fornada: Pas a Nivel i El cant dels Ocells. Aquesta darrera ha estat la gran triomfadora dels recent concedits Premis Gaudí. La cinta d'Albert Serra ha guanyat els premis a la millor pel·lícula, director i fotografia!!!

Notícia de L'avui: "El cant dels ocells' triomfa als Premis Gaudí"

El cant dels ocells i Vicky Cristina Barcelona han estat les grans guanyadores de la primera edició dels premis Gaudí, atorgats per la nova Acadèmia del Cinema Català. La pel·lícula d’Albert Serra es va endur els premis a la millor pel·lícula en llengua catalana, director i fotografia, mentre que el film de Woody Allen rodat a Barcelona es va endur els premis al millor film en llengua no catalana, actriu secundària (Penélope Cruz) i música original. Albert Serra va agrair l’atreviment de l’Acadèmia per premiar el seu film, una proposta artísticament arriscada, i va dedicar el premi a Televisió de Catalunya per donar suport a aquest tipus de cinema. Jaume Roures, per la seva banda, que també va recollir el premi a la millor pel·lícula europea per Camino, de Javier Fesser, va afirmar en rebre el premi: “La manera de fer país és ser ambiciós, anar a tot arreu i no mirar-se el melic”.

Les dues principals candidates als premis Gaudí se’n van anar amb les mans buides a la majoria de categories. Forasters, de Ventura Pons, optava a deu premis i només es va imposar a millor actriu principal (Anna Lizaran), mentre que Bienvenido a Farewell-Gutman, de Xavi Puebla, va guanyar dos dels deu premis Gaudí a què optava: el de guió i actor secundari (per a Pep Anton Muñoz).

Pel que fa a la resta de premis d’interpretació, Jordi Dauder es va endur per sorpresa el premi al millor actor per Azaña, film on encarna el polític republicà que encara està pendent d’estrena comercial. Penélope Cruz es va endur el Gaudí a la millor actriu secundària per Vicky Cristina Barcelona. Absent a la cerimònia, el premi el va recollir –un cop més– Jaume Roures. Pep Anton Muñoz es va endur el guardó al millor actor secundari pel seu paper a Bienvenido a Farewell-Gutmann.

El grup de música Giulia i Los Tellarini va rebre l’encàrrec de fer la música de Vicky... després de deixar una maqueta a l’hotel de Woody Allen. Des d’ahir, són també els guanyadors del primer Gaudí a la música original.

Albert Solé es va endur el premi al millor documental per Bucarest, la memòria perduda, sobre el seu pare, Jordi Solé Tura, a qui va dedicar el premi. El premi al llargmetratge d’animació Rovelló, un Nadal sense Noel va suposar un premi a un personatge emblemàtic de l’animació i la literatura infantil catalana. El Gaudí al millor curtmetratge va ser per a Mercè Sampietro, una actriu veterana que debuta en la direcció amb Turismo.

Pel que fa als anomenats premis tècnics, la fotografia va ser per a Neus Ollé i Jimmy Gimferrer pel seu esplèndid treball en blanc i negre d’El cant dels ocells. El premi al millor so va ser per al treball de Jaume Meléndez al film de terror Eskalofrio, que també va guanyar el premi als millors efectes especials. Filmax es va endur el premi a la millor direcció artística (Alain Bainée) i al millor muntatge (Jaume Martí) per Transsiberian.

Cerimònia àgil
La cerimònia i la transmissió que en va fer Televisió de Catalunya, sense escatimar mitjans, va respondre a les expectatives que havia fet Mònica Terribas quan es van presentar els premis, que va garantir tot el suport de TVC als Gaudí. Clara Segura va fer de conductora i va posar petites notes d’humor a una cerimònia força àgil, amb 19 premis i mitja dotzena d’actuacions: el claqué i percussió de Camut Band, els gags del pallasso Monti, De Mortimers picant-se rítmicament amb les mans diferents parts del cos... El moment més hilarant va ser quan un petit ramat d’ovelles van aparèixer al glamurós ambient i va donar sentit literal a la frase que es diuen els actors per desitjar-se sort, “molta merda”.

Entre els que van lliurar premis hi va haver actors de diferents generacions: Sergi López, Santi Millán, Mercè Sampietro, Josep M. Pou, Laia Marull, J.A. Bayona, Eva Santolaria, Lluís Homar, Roger Coma, Carme Elias, Fernando Guillén, Assumpta Serna... I la majoria de premiats van recollir personalment els premis, un altre punt a favor per anotar en el compte de la nova Acadèmia del Cinema Català, que també va convocar a l’Estudi 1 de Televisió de Catalunya les principals autoritats del país: el president de la Generalitat, José Montilla; el president del Parlament, Ernest Benach; l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i altres autoritats. Tota la professió i els polítics van ser presents al naixement dels premis Gaudí.