18 de desembre 2010

L'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC) de Mataró rectifica i ara anuncia que farà la Mostra de Cinema

El punt

Mataró rectifica i ara anuncia que farà la Mostra de Cinema
L'Ajuntament també recupera la programació estable que es feia al Teatre Monumental de pel·lícules en versió original
El canvi sobtat es deu, segons Sergi Penedès, a la reformulació de l'oferta cinematogràfica
17/12/10 02:00 - mataró - Lluís Martíneze

L'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC) de Mataró ha decidit fer marxa enrere i ahir va anunciar, per sorpresa, que torna a apostar fort per la Mostra de Cinema, tres mesos després d'eliminar-la. A banda de les raons econòmiques, el president de l'IMAC, el regidor Sergi Penedès (ERC), ho justificava aleshores per la necessitat de replantejar l'oferta cinematogràfica a la ciutat i afegia que la retallada també afectava la programació estable que es projectava al teatre Monumental.

Ara no només es recupera la mostra, que es farà del 17 al 20 de febrer, sinó que també es tornaran a exhibir setmanalment pel·lícules en versió original al Monumental, amb el repte, això sí, d'atraure més públic que fins ara. “Necessitàvem un temps de reflexió, d'asseure'ns i parlar per refer l'oferta”, va explicar el regidor de Cultura, que continua defensant que la que hi havia anteriorment “en lloc de sumar, restava”.

La nova proposta, pactada amb la comissió que anualment organitza la cita cinematogràfica a la ciutat, preveu, a banda de canviar de dates, fer un certamen més curt, ja que només durarà quatre dies, però mantenir la línia de les darreres edicions i projectar films de nous realitzadors. “És una aposta arriscada, perquè els directors gairebé debuten amb aquestes obres”, admetia Jacint Fornols, de la comissió de cinema, però també afegia que sovint les pel·lícules que es programen a la mostra, després aconsegueixen fer-se un lloc destacat dins de la cartellera i, amb el temps, se les considera de les millors. “Hem d'aconseguir fer veure als espectadors el privilegi de poder veure abans que ningú films que després acostumen a marcar la temporada”, hi va afegir Fornols.

Sense desvetllar cap dels títols del certamen que ve, els promotors sí que van avançar la necessitat de potenciar el programa amb activitats paral·leles que serveixin perquè “tot Mataró pugui sentir, de debò, que es fa una mostra”.

Els primers títols
La temporada estable de cinema del Monumental, de la seva banda, arrancarà el dia 6 de gener amb Pa Negre, d'Agustí Villaronga i les entrades seran gratuïtes de forma excepcional. La represa de l'activitat es fa mitjançant la signatura d'un nou conveni entre l'IMAC i l'Associació Cultural Filmat a més de l'acord subscrit fa temps amb els Cinemes Verdi de Barcelona. L'oferta es basarà en oferir pel·lícules de la cartellera, estrenes i preestrenes; documentals i el cicle Recuperem els clàssics, que pretén mostrar obres cabdals de la història del cinema. Així, a banda de Pa Negre, durant el gener s'oferirà el documental Cuanto pesa su edificio, dedicat a la figura de l'arquitecte Norman Foster, El Tio Boonmee que recuerda sus vidas pasadas d'Apichatpong Weerasethakul, i una preestrena encara pendent de confirmar. Les sessions es faran ara cada dijous a les nou del vespre i, com ja era marca de la casa, els títols es projectaran en versió original subtitulada.

De la mateixa manera que es farà a la mostra de cinema, la programació estable anirà acompanyada, sempre que sigui possible, d'una activitat paral·lela que es farà al vestíbul del teatre i que consistirà en què crítics i experts o els directors, actors, productors i guionistes dels llargmetratges presentin l'obra.