18 de desembre 2010

L’IMAC rectifica i recupera la Mostra i la programació estable de cinema.

Capgros

L’IMAC rectifica i recupera la Mostra i la programació estable de cinema.

Sergi Penedès assegura que aquesta marxa enrere és fruit del replantejament de l’oferta cinematogràfica municipal i de les ganes de ‘sumar esforços’

L’IMAC havia anunciat aquesta tardor que calia repensar l’oferta municipal en el camp del cinema. Sota aquest pretext, va eliminar la Mostra de Cinema i la programació estable del Monumental. Tres mesos després d’aquesta dràstica decisió, l’organisme ha fet marxa enrere i ha decidit recuperar les dues propostes. De nou hi haurà Mostra de Cinema de Nous Realitzadors, que se celebrarà del 17 al 20 de febrer, i el Monumental tornarà a projectar pel·lícules un cop per setmana, ara amb la col·laboració directa de l’associació Filmat. Així ho han explicat aquest dijous, dia 16, el president de l’IMAC, Sergi Penedès, acompanyat d’Albert Comas, de Filmat, i Jacint Fornols, de la comissió de cinema organitzadora de la Mostra.

“La màxima era sumar esforços per intentar que les diferents propostes que hi havia no restessin les unes a les altres”, ha explicat Penedès, recalcant de nou que l’oferta cinematogràfica era excessiva i massa desordenada. Durant aquest darrer trimestre, les converses entre l’IMAC, la comissió de cinema i Filmat per resoldre aquesta qüestió han arribat a bon port, o com a mínim així s’ha escenificat aquest dijous. La Mostra de Cinema de nous realitzadors, que normalment tenia lloc a l’octubre o novembre, celebrarà el mes de febrer la seva 32a edició en un format força reduït (tan sols quatre dies). “S’hi veuran menys pel·lícules, però seran de molta qualitat”, ha apuntat Fornols, que s’ha mostrat comprensiu amb les dificultats econòmics del consistori i ha destacat que el gran objectiu d’aquesta nova edició serà arribar al màxim de públic possible. “La nostra tasca principal serà fer veure als ciutadans que la Mostra és una oportunitat de veure les pel·lícules que marcaran la temporada”, ha dit. Els títols d’aquesta nova edició es donarà a conèixer durant el mes de gener.

La programació estable del Monumental, per la seva banda, arrencarà de nou el dia de Reis amb la projecció gratuïta de Pa Negre, d’Agustí Villaronga. Es manté el conveni amb els cinemes Verdi de Barcelona, però serà el col·lectiu Filmat qui confeccionarà la programació. Cada dijous, el Monumental projectarà estrenes i preestrenes catalanes i internacionals, així com documentals, i el cicle ‘Recuperem els clàssics” per mostrar de nou pel·lícules cabdals de la història del cinema. Tots els títols es veuran en versió original subtitulada, sempre que es pugui, en català. Les projeccions s’acompanyaran de l’activitat paral·lela “Parlem de la pel·lícula” amb la presència de membres dels equips de rodatge dels films o bé de crítics i experts en cinema. Tot plegat, en la línia que fins ara Filmat desenvolupava al Foment Mataroní.

Primeres pel·lícules
Durant el proper mes de gener, a més de Pa Negre, el Monumental oferirà el documental “Cuanto pesa su edificio”, dedicat a la figura de Norman Foster i estrenat al darrer festival de cinema de Donosti; la pel·lícula guanyadora de la Palma d’Or de Cannes, El Tío Boonmee que recuerda sus vidas pasadas, d’Apichatpong Weerasethakul; i una preestrena encara pendent de concretar.