18 de desembre 2010

L’IMAC recupera la Mostra i la temporada de cinema ‘sumant esforços’

El punt

L’IMAC recupera la Mostra i la temporada de cinema ‘sumant esforços’

La Mostra de Cinema de Nous Realitzadors i la programació estable del Monumental han ressuscitat abans d’acabar l’any. Com si no hagués passat res, tot igual, però amb un lleuger canvi de filosofia al darrere. Així es presenta aquesta ‘repensada’ de l’oferta cinematogràfica “de qualitat” al centre de la ciutat. I per exemplificar el front comú entre els tres principals actors d’aquesta nova programació que conviurà amb la Mostra, van compartir taula a la presentació el president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès; un dels organitzadors de la Mostra i crític cinematogràfic, Jacint Fornols; i un dels membres de l’Associació Cultural Filmat, Albert Comas, que fins ara projectava també títols al Foment.

Així, entre les decisions preses destaca que la Mostra de Cinema es tornarà a celebrar, en aquesta edició, del 17 al 20 de febrer, però amb menys pel·lícules “però de més qualitat”, segons Fornols. En la mateixa línia que la resta de la ‘renovació’, la Mostra i els seus organitzadors es marquen com a objectiu per aquesta edició “atreure més públic”. “Buscarem més ressò i publicitar no només la Mostra en general sinó cada títol”, explicava Fornols. Per a ell, s’ha d’aconseguir que la gent entengui que la Mostra és una oportunitat “per veure els títols que marcaran la temporada”.

Fusió d’ofertes
Una de les principals novetats de la programació estable és la “fusió” entre les projeccions que els dimarts oferia Filmat i les dels dijous i diumenges que oferia el Monumental a través del seu acord de distribució amb els cinemes Verdi. Aquest desdoblament d’oferta abans de l’estiu és una de les causes, segons Albert Comas, de la pèrdua d’espectadors. “Davant dues propostes similars, el públic es va despistar i no va anar a cap de les dues”, destacava. “Calia aturar-nos per reflexionar i sumar esforços”, resumia Penedès recordant les seves paraules en el moment de la polèmica suspensió de l’oferta a principis de curs. En el seu nou format, la temporada estable marca el dijous a les 21h al Monumental com el dia del cinema.

Per al regidor i els seus companys de taula, un dels principals objectius d’aquesta reforma és “crear l’hàbit cinematogràfic en el mataroní”. El regidor ho exemplificava fent ús d’una comparació amb les activitats, els títols i la programació estable teatral que ha creat l’hàbit d’anar al Monumental a veure l’obra de la setmana. En aquest sentit, i per crear aquest hàbit, la nova programació oferirà algunes activitats ‘extres’ per no limitar l’experiència cinematogràfica a la projecció de la cinta. “L’objectiu és que la gent acabi confiant en la programació perquè li ha ofert coses bones”, desitjava Penedès. Entre aquestes activitats paral·leles hi haurà, per exemple, i cada vegada que sigui possible, la tertúlia “Parlem de la pel·lícula” al vestíbul del Monumental i amb la presència de crítics i experts o el director, actors o guionista del títol que es presenti.

La temporada estable arrenca el dijous 6 de gener, dia de reis, amb la projecció excepcionalment gratuïta de la cinta catalana Pa Negre. La seguiran en els dijous següents el documental sobre la figura de l’arquitecte Norman Foster i la guanyadora de la Palma d’Or del Festival de Cannes, ‘El Tío Boonmee recuerda sus vidas pasadas’. Entre les peculiaritats de la programació hi ha la recuperació de títols clàssics en clau filmoteca en versió original subtitulada al català.