04 de gener 2011

La Mostra recorda les seves vides passades



L’anunci, per part del regidor de cultura Sergi Penedès, de la recuperació de la Mostra de Cinema de Nous Realitzadors i de la programació estable de cinema al Teatre Monumental, és una bona notícia pels aficionats mataronins així com per la salut cultural de la ciutat. La pèrdua d’un certamen de 31 anys d’antiguitat no va ser una opció correcta per part de l’Imac, tal i com va quedar de manifest amb les nombroses manifestacions de solidaritat rebudes tant de ciutadans a títol personal com de diverses entitats molt respectades de la ciutat.

La reacció del regidor per recuperar la Mostra enguany, que cal reconèixer que ha estat quasi immediata, farà possible recuperar l’oferta d’una ciutat que està mancada de cinema de qualitat. El temps perdut ha provocat un canvi important en la programació que s’haurà d’acomodar a unes noves dates (entre el 17 i el 20 de febrer). Tradicionalment la Mostra tenia lloc a finals d’any per tal de recollir el millor de les pel•lícules presentades als diversos festivals cinematogràfics internacionals. A més l’any 2010 ha estat un dels més importants pel que fa a la producció catalana, cada cop més potent i variada, que ens ha ofert títols com Pa negre, Herois, Elisa K, Caracremada o La mosquitera. Aquestes són les més destacades d’una llarga llista d’estrenes de produccions catalanes, algunes de les quals han aconseguit, com és el cas d’Oncle Boonmee recorda les seves vides passades, guardons tan importants com la Palma d’Or del Festival de Cinema de Cannes. I la Mostra hauria pogut ser l’aparador d’aquesta onada de bon cinema català.

Al febrer el panorama cinematogràfic és una altra: la temporada de festivals encara no ha començat i les estrenes comercials exploten el filó dels diferents premis que es lliuraran entre els mesos de gener i febrer (els Gaudí, els Goya i els Oscar). Aquest escenari suposa un nou repte a l’hora de programar. La comissió de la Mostra haurà d’aprofitar per buscar -com sempre ha fet- aquells títols que marquin les tendències cinematogràfiques dels propers mesos. Fins ara, el bon olfacte a l’hora de programar ha permès que el certamen mataroní avancés corrents com ara el cinema de no ficció, l’asiàtic o el romanès.

El primer tempteig es produirà aquest mateix mes de gener a la primera sessió de presentació de la nova Mostra (off Mostra). El monumental acollirà la preestrena catalana de Blog d’Helena Trapé, un film guardonat a Donòstia i que compta amb una petita aparició de la mataronina Clara de Ramon.

Article publicat a Tribuna Maresme (gener,2011, p17)