28 d’octubre 2009

:::mostra09::: CITY OF LIFE AND DEATH - INAUGURACIÓ



City of Life and Death. Lu Chuan (Xina, 2009). VOSE, 135’

Fitxa tècnica
Director: Lu Chuan
Producció: Han Sanping, Qui Hona, Zhou Li, John Chong, Andy Zhang, Chuan Production Film, Media Asia Films Ltd.
Guió: Lu Chuan
Música: Liu Tong
Fotografia: Cao Yu
Muntatge: Teng Yun
Intèrprets: Liu Ye, Fan Wei, Hideo Nakaizumi, Gao Yuanyuan
Durada: 135 min./ Blanc i negre

Sinopsi
L’any 1937 l’exèrcit japonès va entrat a la Xina. L’ocupació serà coneguda com la ‘violació de Nanjing’. La pel•lícula explica els fets des dels dos punts de vista, els dels japonesos i els dels xinesos. Un retrat realista i impactant de les condicions de vida quotidiana de la ciutat destruïda, mostrant els dilemes ètics dels que sobreviuen en temps de guerra.

Notes de producció
Rodada en gran angular i en blanc i negre. El director va estar treballant des de l’any 2005 en aquesta pel•lícula, la seva tercera. El blanc i negre li permet treballar des d’un vessant més realista. La guerra no té colors. El director ha pretès que des de la pel•lícula l’espectador prengui consciència de com la guerra torna boig a l’ésser humà, ja sigui des del punt de vista de les víctimes, com des del punt de vista dels botxins. L’horror està en els dos cantons. Igualment el director no ha volgut demonitzar a l’enemic, tal com s’havia fet fins llavors a la filmografia xinesa, i s’ha centrat més en la naturalesa de l’home i en les lleis de la guerra, a través d’alguns dels personatges que la varen viure: un soldat xinès, un altre japonès, una mestra i un missioner estranger.

El director
Lu Chuan va estudiar a l’Acadèmia de cinema de Beijing i va iniciar-se com a guionista de sèries de televisió. El seu primer llargmetratge, com a director, va ser ‘Missing Gun’, l’any 2001, i va ser presentat al Festival de Venècia del 2002. La següent pel•lícula, ‘Mountain Patrol’, del 2004, va guanyar el premi del Gran Jurat del festival de Tokyo, i el de millor pel•lícula en els premis en el Cavall d’or de Taiwán.



En rigorosa estrena a Catalunya.



PROGRAMA COMPLET