03 de novembre 2004

Informació Local

PORTALMATARO:
La XXVI Mostra de Cinema versarà sobre autors novells i cinema oriental

Jaume Graupera no dubta de la continuitat de la Mostra

Finalment aquest matí s’ha presentat el programa de la XXVI Mostra de Cinema de Mataró. En aquesta mostra d’enguany la programació s’ha centrat en les primeres pel·lícules de directors novells i en un petit cicle de cinema oriental. La Mostra comnça el proper divendres, 4 de novembre, amb “A tale of two sisters” de Ji-woon Kim (Corea, 2003).

Després del debat que s’ha fet en el darrer any sobre la Mostra de Cinema i la seva continuïtat, el Patronat de Cultura, PMC, i la comissió de cinema d’aquest, han acordat un nou estil per a la mostra d’enguany. Aquesta es centrarà en la primera o segona pel·lícula de nous realitzadors, buscant d’aquesta manera nous talents entre els directors novells. Per aquesta XXVI edició es passaran set pel·lícules d’aquests directors, més quatre obres de procedència oriental, de les quals dues són japoneses i les altres dues coreanes. A més, es projectaran quatre pel·lícules més en sessió escolars, una de les quals també figura en la programació general.

Després de recitar el contingut del programa de la Mostra, Jaume Graupera, regidor de cultura, ha aportat poques dades més sobre la Mostra, però ha assegurat que “no dubto” que es segueixi fent la mostra. Ha explicat que el model proposat enguany serà avaluat un cop s’acabi la Mostra i es decidirà si te continuitat o s’opta per un nou canvi d’estil.

Durant la Mostra també es pordran veure les deu obres finalistes del Concurs de Curtmetratges, entre elles un maresmenc. Dels 116 treballs presentats, set són autors maresmencs. Segons el PMC, any a any, augmenta la qualitat dels projectes presentats.

El pressupost de la Mostra d’enguany és de 22.859 euros (3.800.000 de les antigues pessetes), dels quals gairebé 6.000 euros són en premis del Concurs de Curtmetratges.

CAPGRÒS
Graupera: 'La Mostra és un mitjà, no una finalitat en sí mateixa'

El que pot ser la última edició del certamen es presenta amb un pressupost congelat i una reducció de 25 a 11 pel·lícules respecte l'edició del 2003

per Eloi Aymerich - 29/10/2004 14:37

Graupera i Cabré a la punta de la taula, presentant la programació.
"No dubto que no sigui la última mostra". Amb aquesta complexa sentència el president del Patronat de Cultura (PMC), Jaume Graupera, ha admès avui que la Mostra de Cinema no només està en la corda fluixa sinó que la seva continuïtat està clarament en dubte: "La Mostra és un mitjà, no una finalitat en sí mateixa, i com a tal pot anar canviant de format. Crec que té futur, però si els resultats no responen als objectius caldrà buscar noves fórmules", ha comentat. Graupera ha recordat que la Mostra, com tot experiment artístic, comporta un risc i que pot fallar. El president del PMC ha fet aquestes afirmacions en el transcurs de la roda de premsa de presentació de la 26ena Mostra de Cinema de Mataró i de la 23ena Setmana de Música Antiga.

De fet, el president del PMC i el director de l'organisme, Toni Cabré, han dedicat bona part de la compareixença a donar resposta a la polèmica sobre el futur de la Mostra. Segons Graupera, els resultats de l'edició de la Mostra de l'any passat no van ser els que s'esperaven: "S'havia d'abordar amb la comissió de cinema del PMC un canvi de rumb, una especialització", ha dit. De fet, aquesta especialització s'ha plasmat fent protagonistes del certamen els realitzadors novells -tan joves com grans- i dedicant una part de la programació al cinema oriental. Sobre aquest darrer eix, el regidor ha ressaltat que s'exhibiran films d'una de les zones més emergents del planeta cinematogràficament parlant: "Corea del Sud i Japó en són dos bons exemples".

Amb un pressupost de 22.800 euros, que no augmenta respecte l'any passat, la Mostra passa de 25 pel·lícules el 2003 a onze films aquest any. Aquesta decisió està basada, segons Graupera, "en buscar una adequació entre públics, superar el nivell de l'any passat i arribar a una optimització dels resultats, tenint en compte que hi ha pel·lícules més atraients que altres". Per la seva part, Toni Cabré ha ressaltat que darrera el cartell d'aquest any "hi ha un esforç important de difusió, i només podem esperar que el balanç sigui positiu". El catàleg ha passat de ser de pagament i de tirada reduïda a ser gratuït i amb una tirada de més de 35.000 exemplars, 32.000 dels quals encartats dins la revista Capgròs.