27 d’octubre 2006

MOSTRA 2006 - A punt!!!

La XXVIII Mostra de Cinema aposta pel cinema inèdit i es fixa en el cinema dels països postcomunistes

La novetat d’enguany són les jornades d’art i cinema a Can Xalant

El president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, ha presentat avui el programa de la XXVIII edició de la Mostra de Cinema de Nous Realitzadors i la X Mostra de Curtmetratges que se celebraran entre els dies 3 i 11 de novembre al Teatre Monumental. L’edició d’enguany inclou com a activitat paral•lela la celebració d’unes jornades sobre cinema a Can Xalant, que tindran lloc el 8 i 9 de novembre.

El certamen consolida en aquesta edició la seva especialització i es reafirma en la voluntat de donar a conèixer nous realitzadors i cinematografies emergents. En aquesta edició, destaca el minicicle dedicat al cinema dels països postcomunistes de l’Europa de l’Est.

La programació està integrada tant per òperes primes com per segones i terceres pel•lícules de directors poc coneguts i de diferents nacionalitats. Es podran veure 9 llargmetratges que per primera vegada són tots ells inèdits o projectats en rigorosa pre-estrena. D’aquesta manera es vol donar sortida a títols internacionals amb poca difusió en les sales comercials.

Un minicicle de l’Europa de l’Est

El minicicle, que es titula “L’Europa oculta”, està format per tres pel•lícules procedents de diversos països de l’Europa postcomunista de directors joves que han viscut la caiguda del règim comunista i que aporten una mirada allunyada, crítica i novedosa de la situació dels seus països.

Els títols que es projectaran són la bosniana “Grbavica”, el film guanyador de l’Ós d’Or a la darrera Berlinale, que mostra les seqüeles de la guerra de Bòsnia a través d’un cas de violència de gènere; la romanesa “La mort del senyor Lazarescu”, considerada per la crítica internacional com una de les millors pel•lícules del 2005, fa una crítica al sistema sanitari de Romania; i per últim la pel•lícula russa “4 (Chetyre)” és un fresc sobre la vida a la Rússia actual que adopta un punt de vista cru i incòmode.

Una Mostra que comença el 3 de novembre

La inauguració de la Mostra serà el proper divendres 3 de novembre, amb la pre-estrena de la pel•lícula nord-americana “Brick”, guardonada al recent festival de Sitges amb el premi a l’òpera prima i premi especial del jurat al festival de Sundance 2005. A més, també es projectarà el film guanyador del Festival de Cinema Asiàtic de Barcelona (BAFF) 2006, “Grain in ear”; la primera pel•lícula d’un dels crítics de més renom de la revista francesa Cahiers du Cinema, Thierry Jousse, “Les invisibles”; la primera part d’una trilogia produïda per Lars Von Trier, “Red Road”, que va aconseguir el premi a la millor direcció al Festival de Cannes del 2006; i la guanyadora del premi especial del jurat del Festival de Sundance del 2006, “Eve and the Fire Horse”.

La programació es completa amb la presentació del primer llargmetratge del cineasta català Nacho Cerdà, “Los abandonados”. Cerdà serà a Mataró per presentar la projecció del film el dia 10 de novembre.

A més, la Mostra de Cinema també dedicarà aquest any una sessió matinal al públic infantil amb la projecció de la pel•lícula d’animació “Kirikú i les bèsties salvatges” de Michel Ocelot.


X Mostra de Curtmetratges

Entre el 3 i el 11 de novembre també tindrà lloc la X Mostra de Curtmetratges. En aquesta edició s’han rebut un total de 110 curts, dels quals se n’han triat 8 finalistes que es projectaran al davant del llargmetratge en cada sessió (excepte les de dissabte 11).

Entre els curts seleccionats destaca “Peacemaker” d’Àlex Pastor (director de “La ruta natural”) i “Proyecto Nueva Era” de l’arenyenc Eloi Tomàs. Aquests finalistes optaran a un primer i un segon premi del jurat i al Premi del públic, que s’atorgarà per votació popular durant els dies que duri la Mostra.

Jornades a Can Xalant

Durant XXVII Mostra de Cinema, Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró, organitza unes jornades sobre art i cinema centrades en l'anàlisi dels nous formats cinematogràfics i en les hibridacions entre les arts visuals i el cinema. Aquesta relació, existent ja des dels inicis del cinema amb les investigacions fílmiques de les avantguardes i intensificada als anys seixanta amb la introducció del vídeo en les pràctiques artístiques contemporànies, ha anat en augment.

En els darrers anys, el desenvolupament de les noves tecnologies digitals ha canviat de manera significativa el panorama audiovisual. L'abaratiment dels processos de realització i postproducció digital i la utilització de càmeres de vídeo d'alta definició, han ampliat les possibilitats d'experimentació i recerca tant en el camp del cinema com en el camp de l'art.

El programa que de les jornades a Can Xalant és el següent:

Dimecres 8 de novembre a les 19 h
Taula rodona: Nous Formats Cinematogràfics.
Participants: Isaki Lacuesta (director de cinema, autor de “Cravan versus Cravan” i “La leyenda del tiempo”); Lupe Pérez (directora de cinema resident a Mataró); Àngel Sala (periodista, crític cinematogràfic i director del Festival de Cinema de Sitges) i Joan Pons (guionista i crític de cinema).

Dijous 9 de novembre a les 19 h
Taula rodona: Hibridacions entre les arts visuals i el cinema.
Participants: Albert Serra (director de cinema, autor d’“Honor de Cavallería”); Andrés Hispano (guionista, comissari d'exposicions i crític de cinema) i Claudio Zulian (músic, realitzador teatral, artista visual i director de cinema). Modera: Delícia Burset

Programació de la XXVIII Mostra de Cinema / X Mostra de Curtmetratges

Divendres 3 de novembre
22 hores: Inauguració. “Proyecto nueva era” (curt) + “Brick” de Ryan Johnson

Dissabte 4 de novembre
18 hores: “Banal” (curt) + “4” d’ Ilya Khrzhanovsky
22 hores: “Frozen souls” (curt) + “Grain in ear” de Zhang Lu

Diumenge 5 de novembre
12 hores: “Garto” (curt) + “Kirikú i les bèsties salvatges” (sessió infantil)
18 hores: “Avatar” (curt) + “Les invisibles” de Thierry Jousse
20 hores: “Corrientes circulares” (curt) + “La mort del senyor Lazarescu” de Cristi Puiu

Dijous 9 de novembre
22 hores: “Éramos pocos” (curt) + “Eve and the Firehorse” de Julia Kwan

Divendres 10 de novembre
22 hores: “Peacemaker” (curt) + “Los abandonados” de Nacho Cerdà

Dissabte 11 de novembre
18 hores: “Red road” d’Andrea Arnold
22 hores: lliurament dels premis de la X Mostra de Curtmetratges i projecció de la pel•lícula de clausura “Grbavica” (El secreto de Esma)de Jazmila Zbanic

13 comentaris:

Anònim ha dit...

És reconfortant veure que sempre són els mateixos... Amb pasta tot és més fàcil... Al menys esperem que aquí, el que opti x un premi en vídeo no opti també al mateix premi en cine...

Paul Kersey, justicier

Anònim ha dit...

on es fan les coses... totes al monumental? o a can xalant el curts... o com va la historia... merci

Anònim ha dit...

Aquest no es el cartell definitiu no? Per cert, m'agradaria veure el cartell censurat per en Graupera, algú sap on el puc trobar?

Anònim ha dit...

AQUÍ MATEIX
http://supercamara.blogspot.com/

Anònim ha dit...

Carla: A mi me gusta tambien más el cartel censurado, aunque este tampoco esta nada mal.

Parece mentira la censura, en pleno siglo XXI

Anònim ha dit...

Tildar de belicista un cartel como el censurado, y que ilustra una mostra en cuyo marco se proyectarán películas de género bélico, es el colmo de los absurdos, además de demostrar la falta de inteligencia de los miembros (no sé de cuántos de ellos) del Patronat.

A ver si algún día se autocensuran a sí mismos, porque sus meteduras de pata son constantes.

Anònim ha dit...

10 puntos para el creador de los carteles y 0 puntos para "El patronat Municipal de Cultura" de Mataró por desaprovechar con su censura semejante talento.

Anònim ha dit...

http://es.wikipedia.org/wiki/Censura

Yo opino que todo se debe a un problema de insatisfacción sexual por parte del censurador.

Lo más probable es que censure este comentario también.

Jess Wong ha dit...

A veure... Anem per parts:
-En Graupera no controla aquest Blog. Defensar el cartell antic no ho és per tant no cal fer tant atac i parlar de censura aquí.

-A Vanesssa: no se on t'has informat però crec que t'ho han explicat malament. No hi ha cap pel·lícula bèl·lica al gènere. De manera que el tema bel·licista és una interpretació del dissenyador i dels que prefereixen no llegir els arguments de les pel·lícules per poder continuar erre que erre. El cartell de la Mostra era un encàrrec que havia de publicitar un esdeveniment cinematogràfic i no el cartell de les Santes que tot val.

Anònim ha dit...

A mi me gusta mucho las peliculas que este año poneis en la mostra, muchas gracias! Pero aunque el cartel fuera un encargo, porque no aceptar que la decision del diseñador era acertada? A mi me gusta más.

Anònim ha dit...

pelicules clarament bel.liques no hi han, pero si que existeix un rerafons de post guerra en alguns... per cert, l'autor, de qui puc dir es amic meu, es un gran afeccionat al cinema (a part de Director de curts i muntador), així que segurament si que es llegueix de que va una peli abans de parlar-ne... igualment, la mostra està genial aquest any, i no es un atac a la mostra, en tot cas a l'ajuntament, que tampoc, en tot cas a una decisió, que com a minim l'autor/dissenyador no ha acabat d'entendre... Potser perque no se li ha explicat? coincideixo amb kinder, molt millor el primer..

Anònim ha dit...

Hola Jess: Lo primero de todo, agradecerte la respuesta. Respecto a tu pregunta sobre de dónde he sacado la información, la verdad es que ha sido a través de este blog (eclipsado por la polémica del cartel) y pocos sitios más (más que nada lo que he ido “pillando” por otras páginas de internet).

Y es que en este sentido, creo que sería muy interesante (lo digo pensando en próximas ediciones) buscar alguna forma de que la información de la Mostra pueda llegar a más gente a través de medios de comunicación de mayor difusión. El hecho de poder acceder a estos eventos, informativamente hablando, casi únicamente a través de Internet, limita mucho (al menos en mi caso) que se tenga un conocimiento exacto de la programación. Sé que conseguir esto depende mucho del presupuesto con el que se cuenta, y finalmente de los propios medios de comunicación, más preocupados de informar de otros temas de interés cuestionable, que de este tipo de acontecimientos. Pero una mejor campaña de comunicación de la Mostra, creo que no vendría nada mal...

Espero haberme explicado bien… Igualmente, muchísimo éxito!!!

Jess Wong ha dit...

Gràcies Vanessa... I totalment d'acord. El taló d'Aquil·les de la Mostra és la publicitat. Aquest any hi havia la intenció de començar abans a dir títols, de tancar títols abans, de promocionar-ho més bé. Però no és fàcil... Honestament, em sap molt greu tot l'affaire del cartell perquè no era l'objectiu de ningú provocar polèmica, ja que algunes pel·lícules ja ho són bastant.

Et pots imaginar que el pressupost és mínim i que s'ha invertit molt en les pel·lícules i poc en altres aspectes. Necessitem spònsors i més, molta més difussió. D'aquí fer aquest blog alternatiu.