03 de novembre 2004

L'oposició també hi fica cullerada

L'oposició carrega contra Graupera per la Mostra de Cinema

Els socis de govern donen suport a l'ecosocialista Jaume Graupera

per capgros.com - 30/10/2004 17:31

Els partits de l'oposició, CiU i PP, han manifestat la seva oposició a la política de l'ecosocialista Jaume Graupera respecte a la Mostra de Cinema. Ho han fet, però, per motius ben diferents. Així, si els nacionalistes demanen que el Patronat segueixi apostant pel certamen, els populars s'han manifestat partidaris d'acabar amb la Mostra.

La regidora de CiU Maria José Recoder ha assegurat que la intenció del PMC és eliminar l'actual model de la Mostra: "Tenim coneixement que els responsables de cultura consideren que la Mostra, tal com està ara no funciona i que volen canviar-la. La seva idea és allargar-la durant tot l'any", ha assegurat. A més, Recorder ha explicat que en la darrera Junta del Patronat de Cultura Graupera no va voler parlar del tema. Per CiU, la Mostra ha de continuar “entre altres coses perquè hi ha una comissió que porta molt temps treballant i això s’ha de valorar. No pot ser que s’assabentin per la premsa del que passa”, ha dit. Recorder afirma que CiU és partidària de mantenir qualsevol iniciativa cultural de Mataró i ha recordat que el Monumental no és el millor lloc per acollir la Mostra i ha emmarcat aquest debat dins el Pla d’Equipaments Culturals.

Per la seva part, el portaveu del Partit Popular, Paulí Mojedano, s'ha mostrat partidari de suprimir la Mostra: "El que no entenem nosaltres encara és com és que l’administració posa diners en una cosa que hi van quatre gats. Només cal mirar els números d’assistència mitjana. Hem de dedicar els recursos a coses més imaginatives”, ha apuntat. El regidor ha criticat durament la política cultural de Graupera: “La situació que hi ha amb la Mostra és un element més de desastre de política cultural d’aquest govern. En Graupera no té els criteris clars. Segons Mojedano, hi ha un excés de dirigisme per part del Patronat: “El problema és que ho fan tot amb temes ideològics i que no dialoguen amb la gent del sector”.

PSC dóna suport a Graupera i ERC demana reflexió
El soci majoritari d'ICV al govern mataroní, el PSC, ha tancat files amb Graupera per boca d'Ivan Pera: “Esperem que es faci la Mostra i que es faci l’avaluació junt amb la Comissió“, s’ha limitat a afirmar Ivan Pera en nom del PSC. Per la seva banda, el líder municipal d’ERC, Toni Civit, ha dit que «cal reflexionar sobre la Mostra i si és un element de projecció de la ciutat. Actualment el públic és molt reduït i per tant la projecció que fa és limitada. Cal plantejar-la diferent».

Des que Jaume Graupera va prendre el timó del Patronat de Cultura, ara fa un any i mig, l’ecosocialista, conscient de la migradesa de recursos municipals, ha parlat clarament de la necessitat de donar un cop de timó al certamen i el juliol passat va arribar a insinuar de suprimir-la si l’assistència de públic seguia com fins ara.

Informació Local

PORTALMATARO:
La XXVI Mostra de Cinema versarà sobre autors novells i cinema oriental

Jaume Graupera no dubta de la continuitat de la Mostra

Finalment aquest matí s’ha presentat el programa de la XXVI Mostra de Cinema de Mataró. En aquesta mostra d’enguany la programació s’ha centrat en les primeres pel·lícules de directors novells i en un petit cicle de cinema oriental. La Mostra comnça el proper divendres, 4 de novembre, amb “A tale of two sisters” de Ji-woon Kim (Corea, 2003).

Després del debat que s’ha fet en el darrer any sobre la Mostra de Cinema i la seva continuïtat, el Patronat de Cultura, PMC, i la comissió de cinema d’aquest, han acordat un nou estil per a la mostra d’enguany. Aquesta es centrarà en la primera o segona pel·lícula de nous realitzadors, buscant d’aquesta manera nous talents entre els directors novells. Per aquesta XXVI edició es passaran set pel·lícules d’aquests directors, més quatre obres de procedència oriental, de les quals dues són japoneses i les altres dues coreanes. A més, es projectaran quatre pel·lícules més en sessió escolars, una de les quals també figura en la programació general.

Després de recitar el contingut del programa de la Mostra, Jaume Graupera, regidor de cultura, ha aportat poques dades més sobre la Mostra, però ha assegurat que “no dubto” que es segueixi fent la mostra. Ha explicat que el model proposat enguany serà avaluat un cop s’acabi la Mostra i es decidirà si te continuitat o s’opta per un nou canvi d’estil.

Durant la Mostra també es pordran veure les deu obres finalistes del Concurs de Curtmetratges, entre elles un maresmenc. Dels 116 treballs presentats, set són autors maresmencs. Segons el PMC, any a any, augmenta la qualitat dels projectes presentats.

El pressupost de la Mostra d’enguany és de 22.859 euros (3.800.000 de les antigues pessetes), dels quals gairebé 6.000 euros són en premis del Concurs de Curtmetratges.

CAPGRÒS
Graupera: 'La Mostra és un mitjà, no una finalitat en sí mateixa'

El que pot ser la última edició del certamen es presenta amb un pressupost congelat i una reducció de 25 a 11 pel·lícules respecte l'edició del 2003

per Eloi Aymerich - 29/10/2004 14:37

Graupera i Cabré a la punta de la taula, presentant la programació.
"No dubto que no sigui la última mostra". Amb aquesta complexa sentència el president del Patronat de Cultura (PMC), Jaume Graupera, ha admès avui que la Mostra de Cinema no només està en la corda fluixa sinó que la seva continuïtat està clarament en dubte: "La Mostra és un mitjà, no una finalitat en sí mateixa, i com a tal pot anar canviant de format. Crec que té futur, però si els resultats no responen als objectius caldrà buscar noves fórmules", ha comentat. Graupera ha recordat que la Mostra, com tot experiment artístic, comporta un risc i que pot fallar. El president del PMC ha fet aquestes afirmacions en el transcurs de la roda de premsa de presentació de la 26ena Mostra de Cinema de Mataró i de la 23ena Setmana de Música Antiga.

De fet, el president del PMC i el director de l'organisme, Toni Cabré, han dedicat bona part de la compareixença a donar resposta a la polèmica sobre el futur de la Mostra. Segons Graupera, els resultats de l'edició de la Mostra de l'any passat no van ser els que s'esperaven: "S'havia d'abordar amb la comissió de cinema del PMC un canvi de rumb, una especialització", ha dit. De fet, aquesta especialització s'ha plasmat fent protagonistes del certamen els realitzadors novells -tan joves com grans- i dedicant una part de la programació al cinema oriental. Sobre aquest darrer eix, el regidor ha ressaltat que s'exhibiran films d'una de les zones més emergents del planeta cinematogràficament parlant: "Corea del Sud i Japó en són dos bons exemples".

Amb un pressupost de 22.800 euros, que no augmenta respecte l'any passat, la Mostra passa de 25 pel·lícules el 2003 a onze films aquest any. Aquesta decisió està basada, segons Graupera, "en buscar una adequació entre públics, superar el nivell de l'any passat i arribar a una optimització dels resultats, tenint en compte que hi ha pel·lícules més atraients que altres". Per la seva part, Toni Cabré ha ressaltat que darrera el cartell d'aquest any "hi ha un esforç important de difusió, i només podem esperar que el balanç sigui positiu". El catàleg ha passat de ser de pagament i de tirada reduïda a ser gratuït i amb una tirada de més de 35.000 exemplars, 32.000 dels quals encartats dins la revista Capgròs.

I la programació.... a la pràctica

Dijous 4 de novembre
21.30 h. Presentació.
Curt: Las superamigas contra el doctor Vinilo, de Domingo González (Espanya, 2003).
Film: A tale of two sisters, de Ji-woon Kim (Corea, 2003).

Divendres 5 de novembre
21.30 h.
Curt: La ruta natural, d'Àlex Pastor (Catalunya, 2004).
Film: Capturing the friedmans, d'Andrew Jarecki (EUA, 2003).

Dissabte 6 de novembre
21.30 h.
Curt: César y yo, de Susi Gozalvo Fernández (Espanya, 2003).
Film: La memoria de los peces, d'Elizabeth Gill (Irlanda, 2003).

Diumenge 7 de novembre
19 h.
Curt: Conquistadores, de Martí Roca i Eloi Tomàs (Catalunya, 2004).
Film: Whale Rider, de Niki Caro (Nova Zelanda, 2003).

Dilluns 8 de novembre
21.30 h.
Curt: Bedford, d'Andrés Sanz (Espanya, 2003).
Film: Memories of a murder, de Joon-ho Bong (Corea, 2003).

Dimarts 9 de novembre
21.30 h.
Curt: Amigo no gima, d'Iñaki Peñafiel (Espanya, 2003)
Film: Zamán, el hombre de los juncos, d'Almer Alwan (Iraq-França, 2003)

Dimecres 10 de novembre
21.30 h.
Curt: Cowboy de mediodía, d'Albert Blanco Montes (Espanya, 2004).
Film: Mabudachi/Malas intenciones, de Tomoyuki Furumaya (Japó, 2001).

Dijous 11 de novembre
21.30 h.
Curt: Las viandas, de José Antonio Bonet (Espanya, 2004).
Film: Fiel a sí misma, de Kunitoshi Manda (Japó, 2001).

Divendres 12 de novembre
21.30 h.
Curt: El nudo de Escher, de Francisco Gutiérrez Sarazá (Espanya, 2003).
Film: Spun, de Jonas Akerlund (Suècia-EUA, 2002).

Dissabte 13 de novembre
21.30 h.
Curt: 7:35 de la mañana, de Nacho Vigalondo (Espanya, 2003).
Film: Hasta donde los pies me lleven, de Hardy Martins (Alemanya, 2001).

Diumenge 14 de novembre
11 h.
Projecció dels curtmetratges de directors del Maresme.
Mal menor, de Manel Ronda Carrasco (Mataró, 2004)
A trazo limpio, d'Álex Manzanares (Argentona, 2004)
Supermarket Strike, de Sergi Espín Bustos (Mataró, 2004)
Identitat, de Jaume Viada Pagès (Mataró, 2004)
8/2000 Pecat, redempció, glòria, de Víctor Saràbia Miró (Premià de Mar, 2004)
Interferencias, 2004, de Julio Calvado Cumplido (Mataró, 2004)

19h.
Film: A touch of spice, de Tassos Boulmetis (Grècia- Turquia, 2003).
Projecció dels curtmetratges premiats.