19 de juliol 2004

Crònica d'una mort anunciada

Jaume Graupera posa en dubte la continuïtat de la Mostra de Cinema

El president del Patronat emplaça la decisió final a una reunió que s’ha de fer amb els membres de la comissió de cinema

per Joan Salicrú - 16/07/2004 9:00

Les insinuacions que va fer l’any passat el president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, just abans de presidir la seva primera Mostra de Cinema han pres cos enguany. El titular de cultura mataroní planteja ara obertament la possibilitat de suprimir la Mostra de Cinema sinó es busca com donar un gir de 180 graus a l’activitat: “Estem reflexionant sobre el model de la Mostra d’enguany i està clar que cal canviar-lo, perquè els resultats de públic de l’any passat no són assumibles pel Patronat”, ha declarat Graupera.

El president del Patronat es refereix a la xifra d’espectadors que va tenir la Mostra en la seva passada edició, que precisament era la vint-i-cinquena. La mitjana es va situar en les quaranta persones mentre en les sessions dels cinemes Verdi s’arriba fins a les cent: “No podem obviar la pressió del públic. Quin sentit té una Mostra amb una mitjana de quaranta persones?”, s’ha preguntat Graupera.Graupera, de totes maneres, ha emplaçat la decisió definitiva a una reunió que havia de mantenir amb els integrants de la comissió de cinema abans de la Festa Major de la ciutat, però que amb tota probabilitat ja no es farà fins al setembre. En aquesta reunió Graupera s’ha de posicionar sobre un document de treball redactat per la comissió de cinema on proposa enfocar la propera edició de la Mostra cap als nous realitzadors: “Tenim el paper de la comissió sobre la taula i donarem una resposta en la propera reunió que tinguem”.

Jacint Fornols, membre de la comissió de cinema des de fa dotze anys, s’ha mostrat molt sorprès per la posició exposada per Jaume Graupera: “La política que s’està portant a nivell cultural és recessiva. És igual quina cultura sigui, l’únic que importa és si costa diners”, ha assegurat. Fornols ha explicat que la comissió de cinema té clar que cal donar un nou sentit a la Mostra i provar un model nou: “És per això que li hem fet arribar la proposta. Ens van dir que ens reuniríem abans de les Santes i sembla que no serà així”.

Respecte a les xifres d’assistències de l’any passat, aquest membre de la comissió ha demanat fer-ne una valoració tenint en compte només les sessions que es van programar a les deu del vespre i no pas les que es van fer a les set de la tarda, que els membres de la comissió veien amb mals ulls però es van tirar endavant per decisió del mateix Patronat.Fornols creu que la ciutat necessita encara un espai on fer cabre el nou cinema que arriba de tot el món i que no té opció en els circuits comercials i en alguns casos tampoc en el cicle de sessions dels Verdi de dijous al vespre. “Després de 26 anys de fer una Mostra de Cinema és absurd llençar la Mostra”, ha conclòs.